news

Armata Romana, reactie la atacul Rusiei din apropierea granitei noastre: „La acest moment, nu rezulta posibilitatea unor amenintari militare directe la adresa teritoriului national sau apelor teritoriale ale Romaniei”

MApN anunta, luni, dupa atacul Rusiei asupra portului Reni, aflat la cativa kilometri de granita romana, ca „Armata Romaniei continua implementarea masurilor de vigilenta intarita in spatiul national terestru, maritim si aerian, si a celor de consolidare a posturii de aparare si descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor nationale si aliate”.

„Cu privire la situatia de securitate din regiunea Marii Negre, in contextul recentelor atacuri executate de fortele armate ale Federatiei Ruse impotriva unor tinte civile si a unor elemente de infrastructura critica din Ucraina situate in apropierea granitelor Romaniei, Biroul de presa al MApN face urmatoarele precizari:

Ministerul Apararii Nationale condamna cu fermitate razboiul de agresiune declansat de Federatia Rusa in Ucraina si atacurile nejustificate si ilegale care vizeaza, impotriva tuturor regulilor internationale si normelor morale si umanitare, populatia civila si elemente din infrastructura critica a Ucrainei.

In ceea ce priveste situatia de securitate din apropierea granitelor Romaniei, din evaluarile structurilor cu responsabilitati ale Ministerului Apararii Nationale, nu rezulta, la acest moment, posibilitatea unor amenintari militare directe la adresa teritoriului national sau apelor teritoriale ale Romaniei.

Armata Romaniei continua implementarea masurilor de vigilenta intarita in spatiul national terestru, maritim si aerian, si a celor de consolidare a posturii de aparare si descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor nationale si aliate.

Ministerul Apararii Nationale, impreuna cu structurile similare din tarile aliate si cu cele din NATO, va continua consolidarea apararii comune pe intregul flanc estic si descurajarea oricaror agresiuni impotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata Romaniei ramane ferma in aplicarea tuturor masurilor necesare pentru asigurarea sigurantei si libertatii de navigatie in zona de responsabilitate din Marea Neagra”, a anuntat MApN intr-un comunicat.

Citeste si: „Foarte aproape de Romania”. Reactia lui Iohannis la atacul Rusiei asupra portului Reni: „Riscuri grave pentru securitatea in Marea Neagra”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, luni, o reactie dura fata de atacul cu drone efectuat de Rusia asupra portului Reni, aflat foarte aproape de Romania.

„Condamn cu fermitate recentele atacuri rusesti impotriva infrastructurii civile a Ucrainei de pe Dunare, foarte aproape de Romania. Aceasta escaladare recenta prezinta riscuri grave pentru securitatea in Marea Neagra. De asemenea, afecteaza in continuare tranzitul de cereale din UA si, prin urmare, securitatea alimentara globala”, a transmis Iohannis pe Twitter.

Atacul Rusiei asupra unui port aflat foarte aproape de granita cu Romania a fost filmat de mai multi localnici din Galati.

„Unde e, ma, manca-ti-as? O vedeto? Bai, nene… Uite-o, ma, frate! Vezi ca aici o detoneaza. Ia uite-o cum cade, direct pe port, bai, baiatule”, se aude vocea localnicului.

In aceasta dimineata, in jurul orei 4.00, Rusia a atacat portul ucrainean Reni, aflat la Dunare, la granita cu Romania, la doar cativa kilometri de Galati. Imaginile aparute pe retelele sociale arata o serie de explozii in cadrul portului Reni, dar si instalatiile de lupta antiaeriana care trag asupra ceea ce par a fi drone kamikaze.

Potrivit corespondentilor militari, au fost atacate rezervoare petroliere, depozite cu arme si echipamente NATO. In plus, un depozit cu cereale a fost distrus si patru angajati au fost raniti, a anuntat comandamentul militar din sudul Ucrainei pe retelele sociale.  Portul Reni din Ucraina se afla pe bratul Chilia al Dunarii, la doar 14 kilometri in linie dreapta de Galati, si este un punct crucial pentru transportul cerealelor ucrainene.

Nu este clar deocamdata care este dimensiunea pagubelor in urma atacurilor, insa este clar ca nu toate dronele au fost interceptate de catre antiaeriana ucraineana. Unele surse neconfirmate sustin ca o barja ar fi fost avariata si infrastructura portuara din Reni ar fi suferit avarii serioase.

„Fortele ruse au continuat sa terorizeze regiunea Odesa aseara, lansand un atac de aproape patru ore cu drone kamikaze Shahed-136 asupra infrastructurii portuare de pe Dunare”, a transmis Comandamentului Operational Sud ucrainean, transmite Ukrinform.

 

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

2 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

55 de minute ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

40 de minute ago

Nivel ridicat de euroscepticism in Serbia: doar 40% dintre sarbi ar vota pentru aderarea la UE. In schimb, 92% dintre albanezi ar vota in favoarea accederii la blocul comunitar

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Republican International, cu sediul la Washington, cetatenii sarbi…

51 de minute ago

Decizie majora privind contractele de munca. ICCJ a stabilit ca termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz

Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se…

2 ore ago