„Armata rusa fuge, isi arata spatele”, anunta Zelenski. „In Ucraina nu este loc pentru ocupanti si nici nu va fi”

externe

Armata Ucrainei a recucerit aproximativ „2.000 de kilometri de teritoriu” in septembrie, a anuntat sambata presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, adaugand ca armata rusa face o „alegere buna” fugind din fata contraofensivei Ucrainei in nord-estul si sudul tarii.

”Miscarea soldatilor nostri in diferite directii ale frontului continua. In acest moment, aproximativ 2.000 de kilometri patrati din teritoriul nostru au fost eliberati in cadrul actiunilor active de la inceputul lunii septembrie. Armata rusa in aceste zile demonstreaza tot ce poate, isi arata spatele. Si, la urma urmei, nu este o alegere rea pentru ei sa fuga. In Ucraina nu este loc pentru ocupanti si nici nu va fi”, a spus Zelenski.

El a multumit luptatorilor Regimentului 15 slav al Garzii Nationale a Ucrainei care au actionat in zona Harkov.

”Multumim pentru securizarea situatiei din Balaklia soldatilor Batalionului 214 de puscasi care, impreuna cu unitatile Departamentului Sef al Serviciului de Informatii, Fortele pentru Operatiuni Speciale, Fortele Speciale ale Garzii Nationale si politia, au revenit la controlul deplin al orasului.

Multumim tuturor aparatorilor si aparatorilor nostri care au facut ca victoria noastra sa fie si mai vizibila in aceste saptamani!”, a mai spus presedintele.

Joi, comandantul-sef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnii, a declarat ca trupele sale au eliberat peste 1.000 de kilometri patrati din teritoriul ocupat anterior.

„In ultimele zile, armata rusa ne arata ce are mai bun: spatele. La urma urmei, este o alegere buna pentru ei sa fuga”, a subliniat Volodimir Zelenski.

„Nu exista loc in Ucraina pentru ocupanti si nu va fi niciodata”, a adaugat el.

La inceputul lui septembrie, armata ucraineana a anuntat mai intai o contraofensiva in sud, inainte de a efectua saptamana aceasta o strapungere neasteptata si fulgeratoare a liniilor ruse din nord-est, in regiunea Harkov.

Aproximativ 30 de localitati au fost eliberate, a declarat vineri Volodimir Zelenski, dar sambata au fost adaugate pe lista mai multe, odata cu intrarea armatei ucrainene in orasul Kupiansk, o localitate-cheie aflata de cateva luni in mainile armatei ruse.

Preluarea sa de catre fortele ucrainene ar putea pune o problema serioasa Moscovei, deoarece orasul se afla pe rute de aprovizionare spre alte pozitii ruse de pe linia frontului.

Eliberarea unui alt oras strategic, Izium, pare, de asemenea, iminenta, armata rusa anuntand ca isi retrage trupele pentru a apara zona separatista Donetk.

Moscova cucerise acest oras dupa saptamani de lupte in primavara, mai scrie AFP.

Comentarii: