Armata SUA, acuzata ca a musamalizat doua atacuri care au ucis zeci de civili in Siria. Reactie: „Autoaparare legitima”

externe

pentagon, armata americana

Armata SUA a musamalizat doua atacuri aeriene efectuate in 2019 in Siria in care si-au pierdut viata pana la 64 de femei si copii, o posibila crima de razboi, in timpul campaniei impotriva gruparii teroriste Stat Islamic, a relatat sambata cotidianul The New York Times, citat de Reuters, informeaza Agerpres.

Cele doua atacuri consecutive in apropiere de orasul Baghuz au fost comandate de o unitate secreta americana de operatiuni speciale insarcinata cu operatiunile in teren din Siria, potrivit ziarului american.

The New York Times a scris ca U.S. Central Command (Comandamentul Central al SUA – n.r.), care superviza operatiunile aeriene ale SUA in Siria, a recunoscut pentru prima data in aceasta saptamana ca raidurile aeriene au avut intr-adevar loc si a afirmat ca au fost justificate.

Intr-o declaratie difuzata sambata, Comandamentul Central al SUA a reiterat explicatia pe care a oferit-o ziarului, cum ca 80 de persoane au fost ucise in raidurile aeriene, intre care 16 luptatori ai gruparii teroriste Stat Islamic si patru civili. Armata SUA a precizat ca nu este clar daca restul de circa 60 de oameni erau civili, in parte deoarece femeile si copiii ar fi putut fi combatanti.

In declaratia de sambata, armata SUA a mai mentionat ca raidurile au fost „o autoaparare legitima”, proportionale si ca „au fost luate masurile adecvate pentru a exclude prezenta civililor”.

„Detestam pierderea de vieti nevinovate si luam toate masurile posibile pentru a impiedica (o astfel de situatie). In acest caz, am raportat la nivel intern si am anchetat raidurile pe baza propriilor noastre dovezi si ne asumam deplina responsabilitate pentru pierderea neintentionata de vieti omenesti”, a mai transmis Comandamentul Central al SUA in declaratia sa.

Numarul civililor in randul celor 60 de decese nu a putut fi stabilit deoarece „au putut fi observate numeroase femei si cel putin un copil inarmati” in inregistrarea video a evenimentelor, a adaugat Comandamentul Central al SUA, care a insistat ca cel mai probabil majoritatea celor 60 de persoane ucise erau combatanti.

Comandamentul Central a relatat ca raidurile aeriene au avut loc intr-un moment in care Fortele Democratice Siriene (SDF, o alianta militara arabo-kurda sprijinita de Washington – n.r.) se aflau sub foc intens si in pericol de a fi infrante, iar SDF a transmis ca in zona nu existau civili.

Inspectoratul general din Departamentul Apararii SUA a lansat o ancheta asupra incidentului din 18 martie 2019, insa raportul sau a fost in cele din urma „golit” de orice fel de referire la bombardament, iar o investigatie exhaustiva si independenta nu a mai avut loc niciodata, potrivit The New York Times. Ziarul american a precizat ca relatarea sa are la baza documente confidentiale si descrieri ale unor rapoarte secrete, precum si interviuri cu personalul implicat direct.

Un avocat al Fortelor Aeriene prezent la centrul de operatiuni la acel moment a apreciat ca raidurile aeriene erau posibile crime de razboi si a atentionat ulterior inspectoratul general al Pentagonului si Comisia pentru fortele armate din Senatul SUA in momentul in care nu a fost luata nicio masura, a mai relatat The New York Times.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: