„Arme, arme si arme”. Cele trei solicitari clare ale Kievului adresate joi tarilor membre NATO: „Ucraina are nevoie, in special, de avioane, rachete antinava, transportoare blindate si sisteme grele de aparare aeriana”

externe

Dmitri Kuleba, arme, Ucraina, lopeti, rusi

Seful diplomatiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut joi tarilor membre NATO sa furnizeze mai multe arme Ucrainei pentru combaterea fortelor ruse, indicand ca, in cadrul reuniunii pe care o va avea joi cu aliatii NATO la Bruxelles, are trei puncte pe ordinea de zi: „arme, arme si iar arme”, relateaza AFP si EFE, citate de Agerpres.

„Agenda mea este foarte simpla. Am venit sa cer trei lucruri: arme, arme si arme. Cu cat mai repede vor fi livrate, cu atat mai multe vieti vor fi salvate, iar distrugerea va fi evitata”, a pledat ministrul ucrainean de externe la sosirea sa la sediul NATO din Bruxelles pentru o reuniune cu omologi ai sai din tarile Aliantei Nord-Atlantice.

„In ultimele saptamani, armata ucraineana si intreaga natiune ucraineana am demonstrat ca stim cum sa luptam, stim cum sa castigam, dar fara o aprovizionare durabila si suficienta cu armele cerute de Ucraina, aceste victorii vor fi insotite de sacrificii enorme”, a spus Kuleba.

Aflat in turneu in Europa, seful diplomatiei ucrainene a afirmat ca „cel mai bun mod de a ajuta Ucraina acum este sa i se ofere tot ceea ce este necesar pentru a-l descuraja pe (presedintele rus Vladimir) Putin si a invinge armata rusa in Ucraina, pentru ca razboiul sa nu escaladeze si mai mult”.

Mai exact, el a spus ca Ucraina are nevoie, in special, de avioane, rachete antinava, transportoare blindate si sisteme grele de aparare aeriana.

„Cred ca invoiala propusa de Ucraina este corecta: voi ne dati arme, noi ne sacrificam vietile, iar razboiul se limiteaza la Ucraina”, a subliniat Dmitro Kuleba.

Kuleba considera ca nu ar trebui sa existe nicio diferenta intre armele defensive si cele ofensive, „deoarece orice arma folosita pe teritoriul Ucrainei de armata ucraineana impotriva unui agresor strain este defensiva prin definitie”.

„Deci, orice distinctie intre ofensiva si defensiva nu are niciun sens cand vine vorba de situatia din tara mea. Acele tari care spun ca putem oferi Ucrainei arme defensive, dar nu suntem in masura sa-i dam arme ofensive, sunt ipocrite. Este pur si simplu o abordare nedreapta si nejustificata”, a spus el.

Referitor la Germania, ministrul ucrainean a recunoscut ca aceasta a facut „un pas revolutionar, schimbandu-si pozitia de la a nu furniza deloc arme la a permite anumite livrari si a furniza Ucrainei in special arme antitanc”.

„Cu toate acestea, este clar ca Germania poate face mai mult, avand in vedere rezervele si capacitatile sale si lucram cu guvernul german pentru a ne furniza arme suplimentare”, a adaugat seful diplomatiei ucrainene.

Cat priveste sanctiunile impotriva Rusiei, el a apreciat ca s-a facut un pas inainte si ca in urma cu doar o saptamana masurile restrictive propuse erau mult mai slabe.

Totusi, Kuleba a insistat asupra unui embargo complet asupra petrolului si gazelor rusesti, excluderea tuturor bancilor rusesti din sistemul international Swift si inchiderea tuturor porturilor pentru navele si marfurile ruse, cu cat mai putine exceptii posibile, doar pentru motive umanitare.

El a insistat ca ucrainenii sa nu fie nevoiti sa plateasca cu „viata, sanatatea si suferinta lor” pentru aplicarea de noi sanctiuni impotriva Rusiei.

Tarile NATO furnizeaza arme Ucrainei, dar Alianta incearca, de asemenea, sa fie atenta sa nu se angajeze intr-un razboi pe scara larga cu Rusia, noteaza EFE.

„Ucraina are dreptul sa se apere. Vom asculta necesitatile care ne vor fi prezentate de Dmitro Kuleba si vom discuta despre cum sa raspundem”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

„Vom continua sa sprijinim Ucraina pentru a o ajuta in capacitatea sa de a se apara, dar este important pentru noi sa ne coordonam impreuna, sa actionam impreuna si nu sa actionam individual”, a reactionat ministrul german de externe Annalena Baerbock la sosirea sa la Bruxelles. Ea a propus organizarea unei reuniuni informale a ministrilor de externe din NATO in luna mai la Berlin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: