Arta generata de Inteligenta Artificiala nu poate beneficia de drepturi de autor, a decis un tribunal american

externe

curtea suprema sua, justitie

O lucrare artistica creata de inteligenta artificiala (AI) fara nicio contributie umana nu poate beneficia de drepturi de autor potrivit legislatiei americane, a decis un tribunal din Washington, informeaza Reuters, preluata de Agerpres.

Doar lucrarile ce implica autori umani pot sa primeasca drepturi de autor, a decis vineri judecatoarea districtuala Berryl Howell, confirmand astfel decizia Biroului pentru Drepturi de Autor de a respinge o petitie depusa de un specialist in computere, Stephen Thaler, ce viza sistemul sau DABUS.

Sentinta de vineri a fost pronuntata dupa mai multe infrangeri suferite in instanta de Stephen Thaler in incercarile sale de a inregistra brevete in Statele Unite pentru inventii despre care a spus ca au fost create de DABUS – un acronim pentru Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience.

El a depus, de asemenea, cereri pentru recunoasterea unor brevete generate de DABUS in alte tari, inclusiv in Regatul Unit, Africa de Sud, Australia si Arabia Saudita, insa incercarile sale au avut un succes limitat.

Avocatul lui, Ryan Abbott, a declarat marti ca el si clientul sau dezaproba profund sentinta de vineri si vor face recurs. Biroul pentru Drepturi de Autor a precizat luni intr-un comunicat ca „instanta a ajuns la un rezultat corect”.

Inteligenta artificiala generativa, un sector cu crestere rapida, a ridicat noi probleme in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala. Biroul pentru Drepturi de Autor din Statele Unite a respins si cererea unui artist care solicita drepturi de autor pentru imagini generate cu sistemul de inteligenta artificiala Midjourney, in pofida argumentului folosit de artist, potrivit caruia acel sistem AI face parte din procesul sau creativ.

Mai multe procese au fost deschise si dupa folosirea unor lucrari artistice aflate deja sub incidenta drepturilor de autor pentru „antrenarea” programelor de inteligenta artificiala generativa fara permisiunea proprietarilor.

Stephen Taller a depus in 2018 o cerere pentru drepturi de autor privind lucrarea „A Recent Entrance to Paradise”, o creatie de arta vizuala despre care a spus ca a fost realizata de sistemul sau de AI fara nicio contributie umana. Biroul american i-a respins cererea anul trecut si a spus ca lucrarile creative trebuie sa aiba autori umani pentru a putea beneficia de drepturi de autor.

Stephen Taller a contestat decizia intr-o instanta federala, argumentand ca existenta unui autor uman nu reprezinta o cerinta legala concreta si ca autorizarea drepturilor de autor pentru lucrari create de AI ar fi in concordanta cu scopul drepturilor de autor stipulat in Constitutia americana de „a promova progresul stiintelor si al artelor folositoare”.

Insa judecatoarea Beryl Howell a dat dreptate Biroului pentru Drepturi de Autor si a spus ca prezenta unui autor uman reprezinta „o cerinta fundamentala a copyrightului”, bazata pe „secole de intelegere stabilita”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: