Ascultarea de muzica in timpul miscarii poate reduce durerea, potrivit unui studiu

externe

Muzica

Daca va indreptati spre dentist, ar fi bine sa dati drumul la o melodie a lui Adele. Cercetatorii spun ca melodiile noastre preferate nu numai ca se pot dovedi a fi analgezice puternice, iar muzica in timpul miscarii poate avea un efect deosebit de puternic, potrivit The Guardian.

S-a constatat de mult timp ca muzica amelioreaza durerea, cercetarile recente sugerand ca acest efect poate aparea chiar si la bebelusi, iar alte studii au aratat ca melodiile preferate ale oamenilor ar putea avea un efect analgezic mai puternic decat muzica relaxanta selectata pentru ei.

Acum, cercetatorii spun ca exista dovezi ca si raspunsurile emotionale generate de muzica conteaza.

„Putem aproxima ca muzica preferata a redus durerea cu aproximativ un punct pe o scara de 10 puncte, ceea ce este cel putin la fel de puternic ca un analgezic fara prescriptie medicala, cum ar fi Advil [ibuprofen], in aceleasi conditii. Muzica in timpul miscarii poate avea un efect si mai puternic”, a declarat Darius Valevicius, autorul principal al cercetarii de la Universitatea McGill din Montreal, Canada.

Scriind in revista Frontiers in Pain Research, Valevicius si colegii sai relateaza ca au rugat 63 de participanti sanatosi sa participe la laboratorul de durere Roy din campusul McGill, unde cercetatorii au folosit un dispozitiv cu sonda pentru a incalzi o zona de pe bratul stang – o senzatie asemanatoare cu cea a unei cesti de cafea fierbinte tinuta pe piele.

In timp ce se supuneau acestui proces, participantii au ascultat fie doua dintre piesele lor preferate, fie muzica relaxanta selectata pentru ei, fie au stat in liniste.

Pe masura ce muzica, sunetul sau tacerea continuau, participantii au fost rugati sa evalueze intensitatea si caracterul neplacut al durerii.

Fiecare participant a experimentat fiecare conditie timp de aproximativ sapte minute, timp in care au avut loc opt stimulari ale durerii si opt evaluari.

Cand perioada auditiva s-a incheiat, participantii au fost rugati sa evalueze gradul de placere al muzicii, excitatia emotionala si numarul de „frisoane” pe care le-au simtit – un fenomen legat de emotii bruste sau de o atentie sporita, care poate fi resimtit ca furnicaturi, fiori sau piele de gaina.

Rezultatele arata ca participantii au evaluat durerea ca fiind mai putin intensa cu aproximativ patru puncte pe o scara de 100 de puncte si mai putin neplacuta cu aproximativ noua puncte, atunci cand au ascultat piesele lor preferate, in comparatie cu tacerea sau alte sunete Muzica relaxanta selectata pentru ei nu a produs un astfel de efect.

„Diferenta de efect asupra intensitatii durerii implica doua mecanisme – frisoanele pot avea un efect fiziologic de blocare senzoriala, blocand semnalele ascendente ale durerii, in timp ce placerea poate afecta valoarea emotionala a durerii fara a afecta senzatia, deci mai mult la un nivel cognitiv-emotional care implica zonele cerebrale prefrontale”, a spus Valevicius, desi a avertizat ca sunt necesare mai multe lucrari pentru a testa aceste idei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: