Asta pun la cale si Dragnea si Tariceanu? Guvernantii din Polonia lanseaza un asalt dur asupra Justitiei: „Asa incepe dictatura”

news

Mai multi parlamentari polonezi, membri ai partidului conservator de guvernamant Dreptate si Justitie (PiS), au propus miercuri seara un proiect de lege in baza caruia ar urma sa fie inlocuiti judecatorii Curtii Supreme, cu exceptia celor desemnati de ministrul Justitiei, initiativa ce a starnit proteste din partea opozitiei, relateaza agentiile Reuters si AFP.

”Asa incepe dictatura”, spune Borys Budka, parlamentar al celui mai mare partid de opozitie, Platforma Civica (PO), in timp ce liderul acestei formatiuni, Grzegorz Schetyna, a vorbit despre ”anuntarea unei lovituri de stat” date in opinia sa de formatiunea PiS. La randul sau, Lech Walesa, eroul miscarii Solidaritatea din anii ’80, a descris aceasta initiativa legislativa drept ”foarte periculoasa, foarte stupida”.

Propunerea survine dupa ce formatiunea PiS, majoritara in parlament, a finalizat o reforma a Tribunalului Constitutional, impreuna cu alte masuri despre care Comisia Europeana considera ca pot afecta statul de drept si separatia puterilor in stat. Reforma Tribunalului Constitutional a vizat in primul rand schimbarea judecatorilor numiti inaintea alegerilor legislative din 2015 de catre formatiunea Platforma Civica, care conducea atunci guvernul.

Raspunzand criticilor legate de noul proiect de lege privind Curtea Suprema, PiS a apreciat ca are mandatul democratic de a face sistemul judiciar mai eficient si a sustinut ca in mai multe tari ale Uniunii Europene, inclusiv in Germania, puterile executiva si legislativa au un cuvant important de spus in numirea judecatorilor.

De altfel, tot miercuri — zi descrisa de presedinta Curtii Supreme, Malgorzata Gersdorf, drept ”miercurea neagra”—, camera inferioara a parlamentului de la Varsovia a votat alte initiative legislative privind reforme in justitie, una dintre ele acordand parlamentului dreptul de a alege majoritatea membrilor Consiliului National al Magistraturii.

In pofida apelurilor lansate de unii judecatori si activisti, opozitia nu a reusit pana in prezent sa coaguleze un protest public de anvergura impotriva masurilor adoptate de guvernul conservator, fapt care, conform Reuters, reflecta nemultumirea opiniei publice fata de un sistem judiciar in care chiar si solutionarea dosarelor simple poate dura pana la zece ani.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: ,

Comentarii: