Astazi am putea afla decizia in cazul Rosia Montana. Gabriel Resources a depus in 2015 cererea de arbitraj international

news

Astazi am putea afla verdictul in dosarul deschis la Tribunalul de Arbitraj de la  Washington, Gabriel Resources vs. Romania. Romania asteapta sa afle daca si ce despagubiri va trebui sa plateasca. Purtatorul de cuvant al Executivului, Mihai Constantin, a declarat, vineri, insa ca este posibil si ca acest termen sa se extinda pana in luna martie.

Intrebat cum vor fi platite cele doua miliarde de dolari, daca tara noastra va pierde acest proces care se judeca de catre Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii al Bancii Mondiale (ICSID), Mihai Constantin a mentionat ca Romania nu este informata oficial despre valoarea despagubirilor.

„Dupa ce vom fi informati oficial asupra deciziei, vor avea loc discutiile acelea bilaterale. Daca e nevoie, fara indoiala, va trece prin sedinta de guvern.”

Ciolacu: „Eu ce va promit este ca o sa ne descurcam.”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri despre litigiul privind Rosia Montana ca o sa ne descurcam si daca pierdem si daca castigam. „Veti afla tot adevarul, cu documente, cum sunt ferm convins ca o sa aflam adevarul si in ceea ce priveste vaccinurile”, a mai spus premierul.

„S-a intamplat, este o decizie? Haideti sa asteptam. Eu ce va promit este ca o sa ne descurcam, si daca pierdem si daca castigam. E adevarat, daca o sa castigam o sa ne fie mai usor. Al doilea lucru pe care il promit, veti afla tot adevarul, cu documentele si toti romanii trebuie sa stie acest adevar, cum sunt ferm convins ca o sa aflam adevarul si in ceea ce priveste vaccinurile. Sa asteptam decizia”, a declarat Ciolacu.

„Cea mai mare rezerva de aur din Europa.”

Peisajul minier Rosia Montana a fost inscris in Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO in vara anului 2021, „recunoscandu-se, astfel, atat vulnerabilitatea sitului cat si necesitatea luarii de masuri urgente de protectie”.

UNESCO a decis includerea sitului Rosia Montana in Patrimoniul Mondial, la patru ani de cand fostul ministru al Culturii din guvernul Ciolos, Corina Suteu, a depus dosarul (4 ianuarie 2017)

Compania canadiana Gabriel Resources, care detine din 1999 o concesiune miniera in zona, si-a propus exploatarea in patru cariere si utilizarea unor cantitati mari de cianura pentru a extrage 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Sub presiunea unei mobilizari de amploare, guverne succesive au refuzat sa emita un acord esential pentru lansarea lucrarilor.

Compania canadiana Gabriel Resources a depus in 21 iulie 2015 o cerere de arbitraj la Centrul International de Solutionare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) al Bancii Mondiale la Washington impotriva Romaniei, informa un comunicat de presa al companiei.

La vremea respectiva, presedintele director general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry declara: „Compania crede in continuare ca este in interesul tuturor actionarilor in acest proiect, in special al statului roman, daca s-ar autoriza si dezvolta acest proiect iar Gabriel este in continuare dispus sa discute cu Presedintele Romaniei si Guvernul pentru a atinge acest obiectiv’,

Includerea sitului arheologic in Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO „inchide usa exploatarii tonelor de minerale pretioase care fac din subsolul zonei cea mai mare rezerva de aur din Europa”, scria agentia spaniola EFE.

(Foto: Primaria Rosia Montana)

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: