Astazi va fi cea mai calda zi inregistrata vreodata pe glob, iar specialistii avertizeaza: „Acesta e doar inceputul!”

externe

termometru, canicula

Se asteapta ca temperaturile foarte ridicate sa continue in unele parti din sudul Europei in aceasta saptamana, in timp ce continentul se pregateste pentru cel de-al doilea val de caldura extrema, punand in pericol sanatatea oamenilor si pregatind terenul pentru incendii de vegetatie.

Valul de caldura “Cerberus” de saptamana trecuta face loc unui alt val, pe care meteorologii italieni l-au numit “Charon” – luntrasul din mitologia greaca care transporta sufletele mortilor in lumea Infern. Italia, Spania si Grecia se confrunta deja de cateva zile cu o caldura necrutatoare, dar Agentia Spatiala Europeana a avertizat ca valul de caldura este abia la inceput.

In Italia, care a fost deosebit de afectata, se asteapta ca in multe orase temperaturile sa depaseasca 40 de grade Celsius. Hannah Cloke, climatolog si profesor la Universitatea din Reading, a comparat efectul cu cel al unui cuptor urias deasupra Mediteranei. “Bula de aer cald care s-a umflat deasupra sudului Europei a transformat Italia si tarile din jur intr-un cuptor de pizza gigant”, a declarat ea luni intr-un comunicat. “Aerul cald care a patruns dinspre Africa ramane acum pe loc, conditiile de presiune ridicata instalate insemnand ca caldura din marea, pamantul si aerul cald continua sa se acumuleze”, a explicat Cloke.

“In multe parti ale lumii se preconizeaza ca astazi va fi cea mai calduroasa zi inregistrata vreodata”, a declarat luni Tedros Adhanom Ghebreyesus intr-un mesaj pe Twitter. “Criza #ClimateCrisis nu este un avertisment. Se intampla. Ii indemn pe liderii mondiali sa ACTIONEZE acum”, a mai spus el. Temperaturile ridicate au atins 52,2 grade Celsius duminica in nord-vestul Chinei, in timp ce in SUA, Valea Mortii din California a atins duminica aproape 52 de grade Celsius.

Pe masura ce criza climatica provocata de om se accelereaza, oamenii de stiinta sunt constienti ca fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de caldura, vor deveni tot mai frecvente si mai intense. Temperaturile globale au crescut deja cu 1,2 grade Celsius fata de nivelurile preindustriale din cauza arderii de catre oameni a combustibililor fosili care incalzesc planeta. “Acesta este doar inceputul”, a declarat Simon Lewis, seful catedrei de stiinta a schimbarilor globale de la University College London. “Politicile actuale la nivel global prevestesc atingerea unei incalziri de 2,7 grade (Celsius) pana in 2100. Acest lucru este cu adevarat terifiant”, a spus Lewis intr-o declaratie.

“Asa cum au convenit oamenii de stiinta anul trecut: Exista o fereastra de oportunitate care se inchide rapid pentru a asigura un viitor locuibil si sustenabil pentru toti. Reducerile profunde, rapide si sustinute ale emisiilor de dioxid de carbon pana la zero net pot opri incalzirea, dar omenirea va trebui sa se adapteze la valuri de caldura si mai severe in viitor.”, a spus el.

Luna trecuta a fost cea mai fierbinte luna iunie inregistrata vreodata pe planeta, cu o marja substantiala, potrivit Serviciului Copernicus pentru schimbari climatice al Uniunii Europene, insotita de temperaturi record ale oceanelor si de niveluri record ale ghetii din Antarctica.  Aceasta caldura fara precedent a continuat si in aceasta luna.

Prima saptamana din iulie a fost cea mai fierbinte saptamana inregistrata vreodata, potrivit datelor preliminare ale Organizatiei Meteorologice Mondiale, plasand planeta in ceea ce Christopher Hewitt, directorul serviciilor climatice ale OMM, a descris drept “teritoriu necunoscut”.  Pe masura ce un anticiclon de inalta presiune urca dinspre Africa de Nord, se asteapta ca temperaturile din Europa sa se apropie sau chiar sa depaseasca recordul continentului de 48,8 grade Celsius stabilit in 2021 in Sicilia, potrivit ESA.

Varful caldurii din Italia va fi intre luni si miercuri, potrivit serviciului italian de stiri meteo Meteo.it, temperaturile urmand sa urce peste 45 de grade Celsius in unele parti ale tarii. Temperaturile vor ramane ridicate pe timpul noptii, ceea ce inseamna ca nu va exista prea mult ragaz de la caldura. Autoritatile italiene au sfatuit populatia sa bea multa apa, sa manance mese mai usoare si sa evite lumina directa a soarelui intre orele 11.00 si 18.00.

In Grecia, unde temperaturile au depasit 40 de grade Celsius, autoritatile au fost nevoite sa inchida Acropola din Atena, de vineri de la pranz pana la ora locala 17.00 si din nou in weekend. In Spania, temperaturile din orasele Sevilla, Cordoba si Granada au atins 40 de grade Celsius. Chiar si in regiunea Navarra, in mod normal mai racoroasa, din nordul tarii, se inregistreaza pana la 40 de grade Celsius. Caldura a contribuit, de asemenea, la pregatirea terenurilor pentru incendii. Incendiile de pe insula La Palma din Insulele Canare din Spania, care au izbucnit sambata dimineata, au ars 4.650 de hectare, distrugand 20 de case si fortand evacuarea de urgenta a mii de persoane, potrivit unui raport Reuters.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: