Atac terorist al unei grupari jihadiste la un hotel din capitala Somaliei. Mai multe persoane au murit

externe

Sase civili au fost ucisi si 10 raniti de militantii Al Shabaab in urma unui asediu care a durat sase ore, la un hotel de pe plaja din capitala Somaliei, Mogadishu, a anuntat sambata politia, adaugand ca trei ofiteri au murit si ei in lupta, potrivit France 24.

Rebelii, afiliati la Al Qaeda, duc un razboi impotriva guvernului federal sustinut international de mai bine de 15 ani si au vizat adesea hoteluri, care tind sa gazduiasca oficiali somalezi si straini de rang inalt.

„Sase civili au murit in atac, iar alti 10 au fost raniti. Trei membri curajosi ai fortelor de securitate au fost ucisi”, a declarat politia somaleza intr-un comunicat, adaugand ca 84 de persoane au fost salvate din incinta.

Atacul, pentru care Al Shabaab si-a revendicat responsabilitatea, a inceput vineri chiar inainte de ora 20:00, cand sapte atacatori au luat cu asalt hotelul Pearl Beach, un loc popular de pe plaja Lido.

Atacul s-a incheiat in jurul orei 2 dimineata, a declarat politia, dupa o lupta apriga intre fortele de securitate si militanti, care au fost ucisi in timpul bataliei.

Martorii au raportat ca au auzit focuri de arma si explozii la hotel.

„Eram in apropierea restaurantului Pearl Beach cand (o) explozie puternica a avut loc in fata cladirii. Am reusit sa fug, dar au avut loc focuri de arma puternice dupa aceea si fortele de securitate au ajuns in zona”, a declarat un martor pentru AFP.

In apropiere au fost parcate si mai multe ambulante.

Gruparea Al Shabaab a fost alungata din principalele orase si orase ale Somaliei, dar isi pastreaza puterea in zone mari din zonele rurale si continua sa efectueze atacuri impotriva tintelor de securitate si civile, inclusiv in capitala.

In august 2020, Al Shabaab a lansat un atac la scara larga asupra Elite, un alt hotel de pe plaja Lido popular printre oficiali, ucigand 10 civili si un ofiter de politie.

Fortele de securitate au avut nevoie de patru ore pentru a recapata controlul in urma acelui atac.

Cel mai recent atac de la plaja Lido evidentiaza problemele de securitate endemice din tara Cornului Africii, in timp ce se lupta sa iasa din decenii de conflicte si dezastre naturale.

Anul trecut, presedintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, a lansat un „razboi total” impotriva Al Shabaab, adunand somalezii pentru a ajuta la eliminarea membrilor grupului jihadist pe care i-a descris drept „plosnite”.

Angajamentul sau a venit dupa ce 21 de persoane au fost ucise si alte 117 au fost ranite intr-un asediu Al Shabaab asupra unui hotel din capitala, in august 2022, care a durat 30 de ore.

Atacul a ridicat semne de intrebare serioase cu privire la fortele de securitate, care nu au reusit sa protejeze un district administrativ puternic pazit.

In octombrie 2022, in Mogadishu, doua atacuri cu masini-capcana au ucis 121 de persoane si au ranit 333, in cel mai mortal atac al tarii din ultimii cinci ani.

Armata si militiile cunoscute sub numele de „macawisley” au recucerit in ultimele luni portiuni de teritoriu din centrul tarii intr-o operatiune sustinuta de misiunea ATMIS a Uniunii Africane si de atacurile aeriene ale SUA. Luna trecuta, luptatorii Al Shabaab au ucis 54 de militari din fortele de mentinere a pacii din Uganda intr-un atac asupra unei baze a Uniunii Africane din orasul Bulo Marer.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: