politica

Atacul prorusilor la Chisinau: „Faptul ca Maia Sandu are cetatenie romana pune in pericol securitatea Republicii Moldova”

Partidul lui Igor Dodon, PSRM, sustine ca securitatea Republicii Moldova este pusa in pericol de faptul ca Maia Sandu are cetatenie romana. PSRM a depus un proiect in Parlament prin care vrea sa scoata serciviul de informatii al Moldovei (SIS) din subordinea presedintelui tarii, Maia Sandu.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, unul dintre semnatarii proiectului care cere ca SIS-ul sa fie luat din coordonarea Presedintelui ales, sustine ca la baza acestui proiect ar sta faptul ca presedinta aleasa, Maia Sandu, detine cetatenie romana, iar acest lucru ar pune in pericol securitatea Republicii Moldova.

„S-au schimbat multe lucruri din 2016. Presedintele ar trebui sa raspunda de securitatea statului. Noi am avut alegeri pe 15 noiembrie, avem presedinte ales, din pacate presedintele ales detine si alte cetatenii. Dupa parerea noastra asta ar fi o chestiune care ar putea sa impiedice sau sa foloseasca SIS in detrimentul securitatii nationale. Presedintele nou ales cand a obtinut a doua cetatenie a depus juramant de credinta altui stat. SIS este o institutie asupra careia Parlamentul exercita control. Din acest punct de vedere, pentru a nu avea derapaje in acest sens, iar ultimele declaratiei a presedintei nou aleasa ne dau de banuit ca ar putea sa intreprinda masuri prin destabilizarea situatiei in tara. Din declaratiile presedintei nou aleasa se subintelege ca se vrea destabilizarea in regiune”, a declarat Vasile Bolea pentru TV8, citat de agora.md.

Joi, la Chisinau, are loc un amplu protest fata de aceste intentii ale PSRM. „Jos mafia!”, striga protestatarii in fata Parlamentului.

 

In iunie 2019, majoritatea ACUM-PSRM a decis trecerea Serviciului de Protectie si Paza de Stat (SPPS), din subordinea Guvernului, in cea a presedintelui. Respectiv, acesta ii numeste si ii elibereaza din functie pe seful institutiei si pe adjunctul acestuia, le confera grade speciale. De asemenea, decide structura si limita personalului SPPS, modul de stimulare si de aplicare a sanctiunilor. Mai mult, presedintele este cel care stabileste acordarea protectiei demnitarilor de stat, dar si sediile de lucru, resedintele sau obiectele ce se afla sub protectia SPPS.

Tot atunci, s-a decis revenirea Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) in subordinea partiala a presedintelui. Acesta propune Parlamentului numirea si eliberarea din functie a directorului SIS, acorda prin decret grade speciale sefului institutiei si coordoneaza, in limitele competentelor, activitatea SIS.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Micutzu, despre Ciolacu: „Nu stie sa lege cinci cuvinte, pare la baza analfabet. Eu zic ca de asta nu-i vedem pe astia cum scriu” – Video

Actorul Cosmin Nedelcu (Micutzu) are o pozitie acida in legatura cu premierul PSD Marcel Ciolacu.…

O oră ago

Noua capitala a Egiptului, de peste 58 de miliarde de dolari, prinde viata. Metropola va avea 6,5 milioane de locuitori

In incercarea de a rezolva problema supraaglomerarii din Cairo, guvernul egiptean a decis, acum aproape…

O oră ago

Nicusor Dan continua sa o ignore pe Firea: „Eu concurez direct cu Piedone, nu se va retrage”. Cum explica succesul lui Piedone in randul bucurestenilor

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat intr-un interviu pentru Prima TV ca sunt doua explicatii…

3 ore ago

Conflict intre romi si militari ucraineni in Transcarpatia. Cand militarii au deschis focul, agresorii au luat-o imediat la fuga – Video

Joi noapte a avut loc o ciocnire intre romi si militari ucraineni in regiunea Transcarpatia…

4 ore ago

Surse palestiniene: Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta propunerea israeliana privind incetarea focului si eliberarea ostaticilor

Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta ultima propunere israeliana privind incetarea focului si…

5 ore ago