politica

Budapesta da indicatii, cere „o reprezentare cat mai puternica a UDMR in Parlamentul Romaniei”. Indemnuri repetate adresate maghiarilor

Ministrul Comertului si Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a facut miercuri, la Targu Mures, un apel catre maghiarii din Romania sa mearga la vot duminica, 6 decembrie, el afirmand si ca o reprezentare cat mai puternica a UDMR in Parlamentul de la Bucuresti va ajuta si colaborarea dintre cele doua tari.

„Noi credem ca pentru a face si mai de succes colaborarea romano-maghiara ar fi (nevoie de n.red) o reprezentare cat mai puternica a UDMR in Parlamentul Romaniei si, din acest motiv, si din punctul relatiilor romano-maghiare, rog cu respect cetatenii de etnie maghiara din Romania sa mearga la vot in acest weekend. Cand vorbim de politica nationala a Ungariei, atunci vorbim despre faptul ca fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar. Atat timp cat noi (FIDESZ n.red.) suntem la guvernare in Budapesta, pentru Guvernul Ungariei va fi ceva natural, de la sine inteles, sa ofere ajutor comunitatilor maghiare de dincolo de hotare”, a afirmat Peter Szijjarto, intr-o conferinta de presa, potrivit traducerii oficiale.

El a subliniat ca nu a venit sa se implice in politica interna a Romaniei, ci pentru faptul ca partea ungara este interesata de colaborarea buna dintre cele doua tari. Oficialul de la Budapesta a venit in vizita in judetul Mures la invitatia UDMR, el sustinand conferinta de presa impreuna cu liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

„In primul rand as dori sa va spun de ce n-am venit. Nu am venit ca sa ma implic in politica interna a Romaniei. Noi, maghiarii, suntem sensibili ca politica interna a Ungariei sa fie respectata de catre toti cei de peste hotare, asa suntem si noi cu aceasta chestiune. Acum, in weekend, cetatenii Romaniei vor trebui sa decida despre viitorul tarii lor si, evident, noi vom respecta aceasta decizie. Totodata, o parte dintre cetatenii Romaniei sunt de nationalitate maghiara si ii indemnam pe acesti cetateni romani de etnie maghiara sa participe la alegerile parlamentare. Rog cetatenii romani de etnie maghiara sa participe la acea mare decizie comuna care vorbeste despre viitorul lor si vorbeste despre viitorul comunitatii lor. Este evident faptul ca, cu cat va fi mai puternica reprezentarea maghiara la Bucuresti, cu atat se va auzi mai bine vocea maghiarilor cand trebuie luate deciziile privind viitorul. Am venit deoarece noi, maghiarii, suntem interesati de colaborarea buna dintre cele doua tari, respectiv Ungaria si Romania”, a declarat Peter Szijjarto, citat de Agerpres.

Ministrul ungar a aratat ca Romania este un partener de afaceri foarte important al Ungariei si ca acesta este un motiv intemeiat ca Guvernul de la Budapesta sa fie interesat de o buna colaborare.

„Si asta are motive foarte simple si pragmatice: pe de o parte, economia ungara e sensibila la export, a patra tara in care exporta Ungaria este Romania. Anual exportam bunuri si servicii de 5,5 miliarde de euro in Romania (…) Romania ca productivitate este pe locul 8 si este al noualea cel mai important partener economic al Ungariei. Si aceste motive pragmatice ar fi suficiente ca noi, maghiarii, sa fim interesati de o colaborare buna intre Romania si Ungaria. Suntem interesati de o colaborare buna, deoarece asta e bine si pentru maghiarii care traiesc aici, dar este bine si pentru romanii care traiesc in Ungaria. Daca cele doua tari sunt intr-o relatie buna, atunci este bine pentru comunitatile nationale, dar daca relatiile dintre cele tari sunt deteriorate, atunci este rau si pentru comunitatile din cele doua tari”, a mai spus Peter Szijjarto.

De asemenea, el a mentionat ca guvernul de la Budapesta este gata sa colaboreze cu succes cu oricine va castiga alegerile din Romania si va forma noul guvern.

„Oricine ar castiga alegerile din Romania suntem gata sa colaboram cu succes si eficient cu urmatorul guvern al Romaniei. Sigur, nu va depinde de noi acest succes. Noi speram ca guvernul care se va constitui dupa alegerile parlamentare, la fel ca si noi, sa fundamenteze relatiile bilaterale ale respectului reciproc”, a afirmat ministrul Comertului si Afacerilor Externe al Ungariei.

Inainte de a ocupa functia actuala, acesta a mai fost liderul organizatiei de tineret al FIDESZ, purtator de cuvant al acestei formatiuni, dar si al premierului Viktor Orban. Szijjarto a fost ales de cinci ori din partea acestei formatiuni in Parlamentul de la Budapesta.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: ungaria udmr

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul din fata Primariei Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

57 de minute ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

O oră ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

O oră ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

O oră ago