„Atentie, cad drone!” Localnicii din Plauru si Ceatalchioi vor fi anuntati prin RO-ALERT in cazul unor posibile atacuri rusesti, sustine Raed Arafat

news

Raed Arafat, mesaje, RO-ALERT, drone, Ucraina

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat vineri o hotarare prin care se vor institui masuri de protectie a populatiei in zonele de pe malul romanesc al Dunarii, vizavi de porturile ucrainene Reni si Izmail bombardate de rusi, fiind mentionate explicit localitatile romanesti Plauru si Ceatalchioi.

Raed Arafat, secretar de stat in cadrul Ministerului de Interne, a explicat aseara la o emisiune de la Digi24 ca desi exista „speranta ca un impact care sa duca la victime sa nu apara niciodata pe teritoriul Romaniei”, totusi vazand intensificarea bombardamentelor ruse la granita cu Romania „este normal sa avem implementate masuri preventive”, astfel incat populatia sa stie ce are de facut in caz de pericol.

„In localitatile mici, unde avem foarte putini oameni si nu au in casele lor nici beciuri unde sa se adaposteasca, Ministerul Apararii va construi adaposturi sau constructii de adapost temporare, cu pereti de beton”, a declarat Arafat.

„In localitatile apropiate de granita, pompierii deja verifica unde avem subsoluri, unde avem deja adaposturi in blocuri si unde poate lumea sa mearga. Daca nu, se va face un set de recomandari pentru oameni, sa se protejeze, sa fie departe de geamuri, sa fie in zona de centru a apartamentului, in timpul unui bombardament”, a adaugat seful DSU.

„Mesajele care vor fi date prin Ro-Alert in zonele respective vor veni cu aceste recomandari, care se vor regasi si pe alte mijloace de informare permanenta a populatiei. Populatia va fi instruita in perioada urmatoare. (…) Mesajele date depind foarte mult de timpul de depistare. Trebuie sa intelegem ca depistarea riscului pe care o face Ministerul Apararii poate sa fie cu unul, doua, 10, 15 minute inainte. Nu e o depistare care de fiecare data e mereu la fel. Nu se stie cu o ora inainte. Se poate sti cu un minut inainte sau cu cinci minute inainte. La momentul cand se stie, se trimite mesaj.

Nu vor fi mesaje care sa induca panica. Riscul este foarte mic si stim ca riscul este foarte mic. Noi facem acest lucru preventiv, avand in vedere cele intamplate in ultima perioada.  Nu este un risc zero, e un risc foarte mic ca una din aceste drone sa esueze si sa produca pagube pe teritoriul Romaniei. Acest risc nu poate fi exclus, motiv pentru care noi trebuie sa fim pregatiti si trebuie sa instiintam populatia si trebuie sa luam masurile de protectie normale in astfel de situatii. Dincolo de aceste mesaj, Ro-ALERT, va fi o instruire a populatiei din zona sa nu se panicheze”, a aratat demnitarul roman.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: