Au fost atrase SUA, printr-un siretlic, sa intre in razboi cu Houthi? Analiza Reuters

analize

americani, rebeli houthi, rachete, Yemen

Atacurile lansate de SUA asupra Yemenului au urmat unor saptamani de avertismente adresate Houthi sa nu mai atace transportul maritim din Marea Rosie. Cu toate acestea, Houthi au continuat sa traga drone si rachete, aparent indemnand Statele Unite sa-si puna in aplicare amenintarile. Acest lucru a ridicat o intrebare pentru unii experti: au vrut Houthi un razboi cu America? Si daca da, de ce?

Gerald Feierstein, fost ambasador al SUA in Yemen, se numara printre cei care cred ca Statele Unite le-au oferit Houthi exact ceea ce si-au dorit: o lupta.

„Absolut, ei au incercat sa provoace represalii americane”, a declarat Feierstein pentru Reuters. „Au fost increzatori ca pot rezista la orice urma sa facem. Au vazut ca au castigat sprijinul popular.”

Houthi, care au controlat cea mai mare parte a Yemenului timp de aproape un deceniu, au declarat ca cinci luptatori au fost ucisi intr-un total de 73 de atacuri aeriene. Ei au promis sa riposteze si sa-si continue atacurile asupra transportului maritim, despre care spun ca sunt menite sa sprijine palestinienii impotriva Israelului, o cauza populara in Yemen.

Armata americana a anuntat vineri seara ca a lansat un alt atac care vizeaza un site radar.

Dupa primele atacuri americane si britanice, imagini difuzate de televiziunea Al-Masirah a Houthi au aratat sute de mii de oameni din Sanaa scandand sloganuri care condamna Israelul si Statele Unite. Multimi s-au adunat si in alte orase yemenite.

Expertii spun ca o mare parte din increderea de care au parte Houthi vine din faptul ca a rezistat ani de zile in fata atacurilor din Arabia Saudita. Dar o campanie militara condusa de SUA impotriva grupului militant ar putea fi foarte diferita.

Generalul-locotenent american Douglas Sims, directorul Statului Major comun, a declarat joi reporterilor ca atacurile au lovit 28 de locatii cu peste 150 de depozite de munitii. Analizand daunele, el a spus ca spera ca Houthi se vor potoli.

Abdul Malik Al-Houthi, liderul enigmatic al luptatorilor Houthi din Yemen, sustine ca este descendent al profetului Mohammad. In discursurile si predicile inregistrate in prealabil, el afirma ca miscarea sa este atacata din cauza religiei sale.

Al-Houthi si-a stabilit reputatia de comandant feroce pe campul de lupta inainte de a deveni seful miscarii Houthi, oameni care se lupta cu o coalitie militara condusa de Arabia Saudita din 2015 intr-un conflict care a ucis zeci de mii, a devastat economia Yemenului si a lasat milioane de oameni fara hrana.

Sub conducerea lui Al-Houthi, care are 40 de ani, grupul a ajuns la zeci de mii de luptatori si are un imens arsenal de drone armate si rachete balistice, furnizate in mare parte de Iran.

Un oficial american, vorbind sub conditia anonimatului, a spus ca, departe de a fi descurajat, Houthi ar putea vedea numarul scazut de morti in randul luptatorilor lor in urma atacurilor ca un succes, chiar daca capacitatile lor militare au fost afectate.

Odata cu cresterea tensiunilor, pretul titeiului Brent a crescut vineri cu 1%. Datele de urmarire a navelor comerciale au aratat ca cel putin noua petroliere s-au oprit sau au deviat de la Marea Rosie.

Michael Mulroy, fost secretar adjunct adjunct al Apararii pentru Orientul Mijlociu sub administratia Trump, a declarat ca Pentagonul ar trebui sa se pregateasca pentru actiuni militare suplimentare.

„SUA ar trebui sa inceapa sa planifice cresterea raspunsului la noi atacuri in Marea Rosie sau Siria si Irak”, a spus el.

„Si garda revolutionara a Iranului ar trebui inclusa in aceste tinte”, a adaugat el, folosind un acronim pentru Garda revolutionara a Iranului.

Iranul sustine Houthi ca parte a „axei sale regionale de rezistenta”, o serie de grupuri sustinute de Iran printer care se afla si Hamas precum si militii din Irak si Siria.

Statele Unite acuza Iranul ca a permis atacurile Houthi din Marea Rosie, oferind capacitatile militare si informatiile necesare pentru a le efectua.

Houthi neaga ca sunt marionete ale Teheranului si spun ca lupta impotriva unui sistem corupt si a unei agresiuni regionale.

Totusi, Feierstein avertizeaza ca sfidarea Houthi la adresa Statelor Unite si a aliatilor sai ajuta la cresterea reputatiei lor in Orientul Mijlociu.

„La nivel regional, ridica profilul Houthi. Ii plaseaza pe primul loc in randul afiliatilor iranieni in ‘axa rezistentei’. Nu ar trebui sa le oferim Houthi ceea ce vor, ceea ce este exact ceea ce am facut”, a spus Feierstein.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: