Au fost inregistrate peste 500 de replici ale cutremurelor din Oltenia. Activitatea seismica din zona va continua timp de o luna

news

cutremur, vrancea, buzau

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) a anuntat, vineri seara, ca dupa cele doua cutremure din zona Oltenia, judetul Gorj, au fost circa 540 de replici, cea mai mare fiind inregistrata vineri, 17 februarie, la ora 11.11, de magnitudine 4,3, potrivit Alba 24.

Reprezentantii Institutului mentioneaza ca activitatea seismica in zona este in continuare intensa si va continua timp de aproximativ o luna.

„Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine intre 4,1 ML si 4,3 ML.
Mentionam ca nu toate aceste seisme sunt simtite de catre populatie, insa in functie de magnitudinea si adancimea producerii acestora pot fi resimtite, in special, in zona epicentrala.

Activitatea seismica din zona este in continuare intensa si se incadreaza in parametrii estimati dupa un soc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o luna, ne asteptam sa se observe o scadere a frecventei si a magnitudinii replicilor, dar nu excludem si posibile replici mai puternice”, precizeaza INCDFP.

Potrivit sursei, echipamentele noi instalate in zona epicentrala, in localitatile Lelesti, Runcu, Pestisani si Baltisoara, din judetul Gorj, sunt operationale, inregistrand permanent miscarea solului.

„Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilitatile de detectare a seismelor de magnitudine mica/foarte mica (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multa precizie”, potrivit Institutului.

Datele sunt trimise in timp real, pentru analiza si procesare catre Centrul National de Date al INCDFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: