news

Augustin Lazar cere sesizarea CCR dupa ordonantele Guvernului pe Legile Justitiei

Procurorul general Augustin Lazar a transmis vineri o solicitare catre CSM in care cere sa fie sesizata Curtea Constitutionala in legatura cu un posibil confict constitutional in modul in care Guvernul a modificat continuu Legile Justitiei prin ordonante de urgenta.

„In cursul zilei de astazi, 8 martie 2019, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar, in temeiul art. 146 lit. e din Constitutia Romaniei, a transmis o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii de a analiza posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei, pe de o parte, Parlamentul Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Public, pe de alta parte, conflict determinat de modalitatea in care Guvernul si-a exercitat atributia de legiuitor delegat in materia legilor justitiei”, a transmis Parchetul General.

Astfel, Augustin Lazar ii explica Liei Savonea, intr-o solicitare de 27 de pagini, motivele pentru care exista suspiciuni de confict constitutional intre institutii in modul in care Guvernul a modificat Legile Justitiei prin ordonante de urgenta.

„Adoptarea Legilor justitiei, puternic contestata, in special, de catre majoritatea magistratilor s-a realizat, respectiv finalizat in octombrie 2018. Incepand cu data de 10 octombrie 2018, respectiv inainte de intrarea in vigoare a unora dintre aceste legi sau intr-un interval foarte scurt de la intrarea in vigoare a celorlalte legi Guvernul a procedat la modificarea, din nou, a acestor acte normative”, arata Lazar, enumerand toate ordonantele de urgenta emise de Guvern pentru a modifica numeroase prevederi din Legile Justitiei.

„Actiunile Guvernului nu s-au circumscris exigentelor impuse si au eludat principiul separatiei puterilor, au subrogat atributia unica de legiuitor a Parlamentului. Astfel, ordonantele de urgenta avute in vedere nu s-au justificat prin situatii extraordinare, lipsind total sau partial motivarea acesteia.

Aceasta incalcare a conditiei impuse de Constitutie este demonstrata inclusiv prin avizele Consiliului Legislativ, emise cu privire la ordonantele de urgenta in discutie”, arata Lazar.

Vezi aici, integral, sesizarea facuta de Augustin Lazar

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

6 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

7 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

7 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

7 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

7 ore ago