Augustin Lazar, interviu fabulos, il spulbera pe Tudorel Toader: „Se stie inca de pe vremea lui Cuza ca nu se poate face asa ceva” – Video

news

Procurorul general Augustin Lazar a declarat, luni seara, la Digi24 ca intentia ministrului Tudorel Toader de a transforma Sectia de anchetare a magistratilor in directie in afara Ministerului Public nu este posibila. „Oricine are o minima cultura juridica stie acest lucru”, l-a ironizat Lazar pe Toader.

„Am vazut un val de afirmatii neadevarate pe care le face nu numai ministrul Justitiei, este un cor de perosane interesate din diverse considerente. Ii acuza pe toti de diverse incalcari si diverse abuzuri. Sunt usor verificabile lucrurile acestea. Aceasta sectie functioneaza in cadrul Ministerului Public. Am auzit ca se doreste o directie, in afara Ministerului Public, dar asa ceva nu poate exista. Oricine are o minima cultura juridica poate sa vada ca s-a incercat cu PNA-ul sa fie facut in afara Ministerului Public si s-a descoperit ca este neconstitutionala o astfel de decizie.

Daca vrea cineva sa faca o structura nu poate sa o faca in exteriorul Ministerului Public, se stie inca de pe vremea lui Cuza. Este o infornatie falsa care vrea sa dea apa ma moara detractorilor Ministerului PUblic, care vir sa scada increderea in procurorul general, in ICCJ, in CSM, pentru ca in final ‘sa ajunga la noi, sa o coordonam noi politic’. Nu se poate asa ceva”, a declarat Augustin Lazar la Digi24.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, duminica seara, ca va transforma in Directie Sectia de anchetare a magistratilor, deoarece actuala conducere a Parchetului General, adica Augustin Lazar, impiedica structura sa functioneze.

„Cunoscand realitatea, stim ce trebuie sa facem. Eu, ca ministru al Justitiei, nu sunt cel care ia masuri administrative sau aplica sanctiuni. Fata de aceste abuzuri, avem autoritati abilitate legal, care au compententa partajate, avem Sectie pentru procurori, avem Inspectia Judiciara, avem plen CSM, avem Sectia speciala de anchetare a presupuselor abuzuri comise de magistrati. Sectie pe care actuala conducere a Ministerului Public o impiedica sa functioneze, motiv pentru care, cel mai probabil, sectia o vom trasformar in directie competenta”, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la Romania TV.

Toader a mai subliniat, pentru a mai invoca un motiv in privinta transformarii statutului Sectiei, ca toate sesizarile care ajung la Sectia de ancheta trebuie sa „treaca prin Ministerul Public”.

Sectia de anchetare a infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului General a devenit operationala in luna octombrie 2018. La aceasta sectie lucreaza Adina Florea, propunerea ministrului Justitiei pentru sefia DNA, in calitate de procuror pe functie de executie.

Aceasta Sectie ancheteaza infractiunile savarsite de magistrati, inclusiv de catre membrii CSM. Toate dosarele aflate pe rolul parchetelor din tara si de la DNA, in care sunt implicati procurori si judecatori, sunt instrumentate de aceasta Sectie. In momentul in care a devenit operationala, Sectia a primit peste 1.400 de dosare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: