Augustin Zegrean: „Aprobarea legilor care interzic tot ce tine de jocurile de noroc va pica la CCR, problema dependentilor de noroc nu se rezolva asa/ Statul ar trebui sa le dea tinerilor sansa de a castiga bani din munca”

politica

Fostul judecator al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean ii acuza pe actualii politicieni ca isi fac propria reclama prin proiecte de lege care vin sa suprareglementeze domenii pentru care deja exista legi.

Declaratia fostului sef al CCR a fost facuta in contextul in care, in domeniul jocurilor de noroc, exista in Parlament mai multe proiecte legislative, atat din partea Puterii, cat si din partea Opozitiei. Astfel, pentru a evita expunerea tinerilor la tentatia castigurilor usoare, parlamentarii au depuse mai multe proiecte prin care vor ca persoanele publice sa nu mai poata face reclama pentru jocurile de noroc, iar salile de jocuri de noroc sa fie interzise la mai putin de 300 de metri de scoli, banci sau spitale.

“Nu se pot face astfel de legi, deoarece exista un text in Constitutie care vorbeste despre libertate economica. De peste 20 de ani se interzice reclama la tigari, s-a lasat cineva de fumat? Nu cred ca, daca persoanele publice nu vor mai face reclama la jocurile de noroc, tinerii nu or sa se mai duca sa joace. Internetul este plin, mai ales pe retelele de socializare si nu-i poate opri nimeni si tinerii stiu ce au de facut, nu trebuie sa-i obligam noi ce sa faca si ce sa nu faca. Aprobarea legilor care interzic tot ce tine de jocurile de noroc va produce un scandal, iar la Curtea Constitutionala vor pica”, a declarat Augustin Zegrean.

Fostul judecator este de parere ca statul ar trebui sa le dea tinerilor sansa de a castiga bani din munca.

“Copiii care se duc sa joace la pacanele nu au bani si traiesc cu iluzia ca vor castiga bani rapid. Parlamentarii fac multe ghidusii, dau multe proiecte de lege. Ei dau legi ca sa se scrie in ziar ca au facut un proiect de lege. Ei isi fac reclama lor. Problema nu se rezolva asa. Problema dependentilor de noroc nu se rezolva asa”, a precizat Zegrean.

El considera ca astfel de situatii, in care se fac legi doar ”pentru reclama”, ar putea fi evitate daca politicienii ar citi legile existente.

“Avem mult prea multe legi in tara asta, ca nimeni nu le mai stie pe toate. Nici Guvernul nu le mai stie. Guvernantii in loc sa citeasca legile existente fac altele, pentru ca e greu sa le gaseasca si ne trezim ca avem 2, 3 legi pe acelasi domeniu de activitate. Pe urma, ne intrebam care e aplicabila?“, a conchis Zegrean.

De cealalta parte, reprezentantii industriei sustin ca operatorii de jocuri de noroc platesc anual o taxa pe care statul roman ar trebui sa o utilizeze tocmai pentru prevenirea si tratarea dependentei si ca, pana in prezent, statul ar fi strans peste 5 milioane de euro din aceasta taxa, fara sa deruleze vreun program.

Ei mai spun ca activitatea jocurilor de noroc este una deja reglementata in ceea ce priveste protectia minorilor, fiind destinata exclusiv 18+.

Potrivit informatiilor furnizate de asociatiile din domeniu, jocurile de noroc se numara printre cei mai importanti platitori de salarii, taxe si impozite, cu un grad de conformare la bugetul de stat de 99% si peste 45.000 de locuri de munca, cu taxe zilnice de aproape 2,5 milioane de euro.

Totodata, un procent de 4% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc este directionat anual catre Fondul cinematografic, iar din acest an, firmele din domeniul jocurilor de noroc trebuie sa plateasca o contributie de 0,5% din veniturile realizate catre Fondul Cultural National.

De altfel, astazi, parlamentarii Comisiei de cultura din Camera Deputatilor urmau sa dezbata proiectul de lege pentru modificarea si completarea OUG 77/2009, care prevede ca spatiile destinate jocurilor de noroc sa fie interzise pe o distanta de 300 de metri fata de unitatile de invatamant, locurile de joaca pentru copii. Dezbaterea a fost insa amanata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: