Augustin Zegrean, ingrozit pana unde au putut merge fostii lui colegi din CCR: „Nu se poate merge atat de departe, toate au o limita”

news

Augustin Zegrean critica decizia CCR privind revocarea lui Kovesi. Fostul presedinte al Curtii Constitutionale sustine ca decizia fostilor sai colegi „a mers prea departe” si ca „nu pot da dispozitii presedintelui”. Augustin Zegrean adauga, insa, ca seful statului poate sa aplice sau nu decizia Curtii, dar va trebui sa-si asume responsabilitatea.

”M-a surprins decizia CCR. Decizia aceasta nu face decat sa duca timpul inapoi. Si asa, echilibrul in justitie era fragil. De azi inainte, ne putem astepta ca orice ministru care vine sa schimbe procurorii sefi. Nimic nu il mai opreste. Daca schimba procurorii sefi, de ce sa nu poata schimba orice procuror? De fiecare data CCR constata conflictul, nu Curtea spune cum se rezolva conflictul, nu ea trebuie sa gaseasca solutii. E o practica noua. Nu poti sa ii dai dispozitii presedintelui, el are o fisa a postului in Constitutie. Nu se poate merge atat de departe, toate au o limita”, a declarat Augustin Zegrean, la Digi 24.

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale spune si ca seful statului, Klaus Iohannis, poate sa nu aplice decizia Curtii, pe propria responsabilitate.

”Presedintele poate sa respecte sau sa nu respecte decizia. Si-o asuma. Optiunea este una singura, constitutionala, celalta e pe riscul lui. Daca suntem stat de drept, presedintele respecta decizia CCR. Singurul stat in care deciziile CC nu sunt respectate e Rusia”, a adaugat Zegrean.

Curtea Constitutionala a admis sesizarea facuta de Guvern, dupa refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruta Kovesi din fruntea DNA. Potrivit comunicatului de presa transmis de CCR, seful statului este obligat sa semneze decretul de revocare a sefei DNA. Judecatorii CCR au decis ca a existat, in acest caz, un conflict juridic constitutional intre Ministerul Justitiei si Presedintie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Mai mult despre: , ,

Comentarii: