Budapesta cauta prietenia Romaniei. Szijjarto: „Parteneriatul strategic cu Romania ne ajuta foarte mult in evitarea recesiunii economice”

news

Investitiile ungare in Romania nu trebuie sa se raporteze doar la zona locuita de comunitatea maghiara, ci sa se extinda in tot teritoriul tarii, a declarat, marti, ministrul roman de externe, Bogdan Aurescu, aflat intr-o vizita oficiala la Budapesta.

„Este nevoie de mai multe investitii romanesti in Ungaria si am avut astazi si o intalnire cu reprezentantii principalelor companii din Romania care au afaceri in Ungaria, pentru a vedea ce putem face impreuna, pentru a creste nivelul investitiilor romanesti aici. Pe de alta parte, asa cum am discutat si cu prim-ministrul Orban, este important ca investitiile ungare in Romania sa nu se raporteze doar la zona locuita de comunitatea maghiara din Romania, ci sa mearga in tot teritoriul Romaniei, pentru ca exista oportunitati foarte bune de business peste tot in Romania”, a declarat Bogdan Aurescu, in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul sau ungar, Peter Szijjarto, potrivit MAE.

El a amintit principale preocupari ale partii romane: necesitatea cresterii calitatii invatamantului in limba romana, asigurarea unei finantari adecvate pentru mass-media de limba romana, dar si pentru proiectele institutiilor de cultura reprezentative pentru etnicii romani din Ungaria (alaturi de necesitatea unor masuri ferme din partea autoritatilor ungare, in vederea eliminarii fenomenului de etno-business care afecteaza autoguvernarile minoritatii romane).

Oficialul roman a vorbit si despre „necesitatea de a arunca un ochi foarte atent, analitic, asupra curriculei din scolile cu predare in limba romana din Ungaria, in asa fel incat numarul de cursuri care sunt predate in limba romana sa creasca, in asa fel incat sa permita elevilor romani sa isi pastreze cat mai bine identitatea romaneasca”.

Parteneriatul strategic cu Romania ne ajuta foarte mult in evitarea recesiunii economice, asigurarea securitatii energetice si gestionarea afluxului de migranti, prin urmare Ungaria este interesata sa mentina acest parteneriat, a declarat ministrul ungar al afacerilor externe si comertului exterior, Peter Szijjarto, potrivit Hirado.hu.

Ministrul ungar a declarat ca acordul de parteneriat strategic a fost semnat in urma cu 20 de ani si ca mentinerea acestuia este in interesul Romaniei, al Ungariei si al comunitatilor nationale care traiesc pe teritoriul celeilalte tari.

„Exista intotdeauna interese contrare, exista intotdeauna elemente perturbatoare care fac atat de mult zgomot incat par sa fie numeric mai multi. Dar adevarul este ca guvernele actuale ale celor doua tari au un obiectiv clar, usor de inteles si de vazut pentru toata lumea, si anume mentinerea acestui parteneriat strategic, pur si simplu pentru ca este bun pentru cele doua tari si pentru cele doua natiuni”, a subliniat el.

Peter Szijjarto a subliniat ca parteneriatul strategic este de mare ajutor in abordarea cu succes a trei dintre cele mai importante provocari ale timpului prezent: cea economica, cea energetica si cea a migratiei.

Potrivit ministrului, in conditiile in care Uniunea Europeana se indreapta cu pasi repezi spre recesiune, anul trecut cifra de afaceri a schimburilor comerciale romano-maghiare a ajuns la aproximativ 10 miliarde de euro, o cifra record, iar anul acesta s-a inregistrat deja o noua crestere de 29%.

El a reamintit ca Romania este a treia cea mai importanta piata de export pentru economia ungara, o piata pe care mai multe companii ungare importante isi sporesc constant prezenta, cum ar fi Mol cu 245 de benzinarii, OTP cu 97 de sucursale bancare si Richter cu peste 600 de angajati.

In ceea ce priveste securitatea aprovizionarii cu energie, ministrul a spus ca Romania are un rol important in diversificarea aprovizionarii cu gaze, facilitata de extinderea capacitatii de interconectare intre cele doua tari de la 1,75 la 2,5 miliarde de metri cubi pe an.

El a adaugat ca in curand va fi semnat un acord cvadripartit, care va permite tarii sa importe electricitate verde din Azerbaidjan, prin Georgia si Romania.

Al treilea domeniu este gestionarea migratiei, in privinta careia este deosebit de importanta prestatia excelenta a Romaniei in gestionarea frontierelor si cooperarea eficienta a celor doua tari.

In acest an, Ungaria a impiedicat pana acum 250 000 de treceri ilegale la frontiera de sud, pe supravegherea careia autoritatile nu s-ar putea concentra, daca ar exista presiuni si din directia Romaniei – a subliniat ministrul.

„Asadar, acestea sunt trei provocari foarte importante, cu care ne confruntam astazi: evitarea recesiunii economice, crearea securitatii energetice si mentinerea migrantilor in afara tarii. Parteneriatul strategic cu Romania ne va ajuta in aceste trei chestiuni importante, prin urmare suntem clar interesati in mentinerea acestui parteneriat” , a conchis Peter Szijjarto.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: