Australia este prima natiune care permite ca pacientilor cu depresie sau stres post-traumatic sa li se prescrie psihedelice

life

Australia este acum prima tara care permite psihiatrilor sa prescrie anumite substante psihedelice pacientilor cu depresie sau cu tulburari de stres post-traumatic, scrie The Independent.

Incepand de sambata, medicii australieni pot prescrie doze de MDMA, cunoscut si sub numele de ecstasy, pentru sindromul de stres post-traumatic. Psilocibina, ingredientul psihoactiv din ciupercile psihedelice, poate fi administrata persoanelor care sufera de depresie greu de tratat. Australia a pus cele doua medicamente pe lista medicamentelor aprobate de Administratia pentru Produse Terapeutice.

Oamenii de stiinta au fost surprinsi de aceasta masura, care a fost anuntata in februarie, dar a intrat in vigoare la 1 iulie. Un cercetator a declarat ca aceasta plaseaza Australia „in fruntea cercetarii in acest domeniu”.

Chris Langmead, director adjunct al Neuromedicines Discovery Center din cadrul Institutului de stiinte farmaceutice Monash, a declarat ca in ultimii 50 de ani au existat foarte putine progrese in ceea ce priveste tratamentul problemelor persistente de sanatate mintala.

Acceptarea culturala tot mai mare a determinat doua state americane sa aprobe masuri pentru utilizarea substantelor psihedelice: Oregon a fost primul care a legalizat utilizarea psilocibinei pentru adulti, iar alegatorii din Colorado au dezincriminat psilocibina in 2022.

Administratia americana pentru alimente si medicamente (FDA) a desemnat psilocibina drept „terapie inovatoare” in 2018, o eticheta menita sa accelereze dezvoltarea si evaluarea medicamentelor pentru tratarea unei afectiuni grave.

Cu toate acestea, Asociatia Americana de Psihiatrie nu a aprobat utilizarea psihedelicelor in tratament, observand ca FDA nu a dat inca o hotarare finala.

Expertii din SUA si din alte parti, inclusiv din Australia, au avertizat ca sunt necesare mai multe cercetari privind eficacitatea medicamentelor si amploarea riscurilor psihedelicelor, care pot provoca halucinatii.

„Exista ingrijorari legate de faptul ca dovezile raman inadecvate si trecerea la serviciul clinic este prematura; ca tratamentul va fi inaccesibil pentru cei mai multi; ca supravegherea oficiala a pregatirii, tratamentului si a rezultatelor pacientilor va fi minima”, a declarat Dr. Paul Liknaitzky, seful Laboratorului clinic de psihedelice de la Universitatea Monash.

In plus, medicamentele vor fi costisitoare in Australia – aproximativ 10.000 de dolari (aproximativ 6.100 de euro) per pacient pentru tratament.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: