Australia zguduita de un scandal de spionaj. Un politician de rang inalt a fost recrutat de o putere straina

externe

mike burgess, australia

Guvernul australian s-a confruntat joi cu cereri furioase de a dezvalui numele unui fost politician „tradator”, acuzat de seful agentiei de informatii externe de la Canberra ca a „vandut” informatii unei puteri straine, relateaza The Telegraph.

Mike Burgess, directorul general al serviciului secret extern al Australiei, a declarat ca o echipa de spioni dintr-o tara neidentificata a cultivat si recrutat un fost politician australian de rang inalt.

„Acest politician si-a vandut tara, partidul si fostii colegi pentru a promova interesele regimului strain”, a declarat seful spionajului intr-un discurs sustinut miercuri la Canberra.

Australia este membra a grupului de schimb de informatii clasificate Five Eyes, din care mai fac parte Statele Unite, Marea Britanie, Canada si Noua Zeelanda – ceea ce o transforma intr-o tinta pentru agenti din tari precum China si Rusia.

Burgess, care conduce Organizatia australiana de informatii de securitate (ASIO), a declarat ca fostul politician neidentificat a fost recrutat „cu mai multi ani in urma”.

Persoana respectiva a propus chiar aducerea unui membru al familiei unui prim-ministru in „orbita spionilor” pentru care lucra, un plan care nu s-a mai materializat, a spus el.

Cu toate acestea, fostul politician a organizat o conferinta in strainatate la care spionii care se dadeau drept functionari au vizat participantii pentru recrutare, obtinand in cele din urma informatii sensibile legate de securitate si aparare de la un academician, a declarat seful spionajului.

„Problema este ca, daca nu indica numele, atunci exista un nor care planeaza asupra tuturor celorlalti”, a declarat Peter Dutton, liderul opozitiei conservatoare, la postul de radio 2GB din Sydney.

„Daca dai aceste detalii, asa cum a facut Burgess, cred ca este de datoria ta fie sa dai un pic mai multe criterii, fie un pic mai multe indicii cu privire la cine ar putea fi persoana respectiva”, a mai spus el.

Fostul trezorier conservator australian Joe Hockey a declarat ca toti parlamentarii au fost patati de aceasta dezvaluire.

„Fostul politician este un tradator”, a declarat el pentru postul national de televiziune ABC.

Este „de neconceput” ca politicianului sa i se permita „sa plece linistit fara ca numele sau sa fie dezvaluit”, a spus el.

Richard Marles, ministrul apararii, a declarat ca nu cunoaste numele fostului politician.

„Respect ceea ce ASIO a facut prin aducerea acestei povesti in spatiul public, dar si mentinerea confidentialitatii faptelor din jurul acesteia, si ar putea exista o multime de motive pentru care acest lucru ar trebui sa se intample”, a declarat el reporterilor.

In discursul sau din Canberra, Burgess a declarat ca o unitate a serviciilor de informatii straine, supranumita „A-Team”, a facut din Australia „tinta sa prioritara”.

Unitatea a vizat pe retelele de socializare australienii cu acces la „informatii privilegiate”, folosind identitati fictive si promitand recompense in bani, a spus el.

„Spionii se dau drept consultanti, oficiali guvernamentali locali, cadre universitare si cercetatori de la think tank-uri, pretinzand ca sunt de la companii fictive precum Data 31”, a spus el.

„Daca o tinta musca momeala, spionii incearca sa mute conversatia pe o aplicatie de mesagerie criptata. Un pas ulterior ar putea implica oferirea unei calatorii in strainatate pentru a se intalni fata in fata”, a mai spus seful spionajului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: