Austria anunta Romania si Bulgaria ca isi mentine veto-ul fata de extinderea Schengen. Nehammer: „Gardul de frontiera al Greciei poate servi ca model”

externe

Austria isi mentine veto-ul fata extinderea Spatiului Schengen, atat timp cat acesta ‘nu functioneaza’, a afirmat cancelarul Karl Nehammer inaintea unei vizite in Bulgaria, cerand ‘sprijin deplin pentru Bulgaria si Romania si masuri concrete din partea Comisiei Europene pentru intarirea protectiei frontierei externe’ a UE, transmite sambata agentia austriaca APA, citata de Agerpres.

‘Atat timp cat spatiul Schengen nu functioneaza, si, spre exemplu, Germania desfasoara controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedeaza si multe alte state europene, nu putem extinde acest Spatiu. Veto-ul Austriei ramane, de aceea, in vigoare, pana cand situatia se va schimba fundamental’, a declarat cancelarul Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de APA.

Acesta precizeaza ca Nehammer si ministrul de interne Gerhard Karner se vor deplasa luni la granita dintre Bulgaria si Turcia.

Inaintea vizitei, Nehammer a cerut ‘sprijin deplin pentru Bulgaria si Romania si, in fine, masuri concrete din partea Comisiei Europene pentru intarirea protectiei frontierei externe’. ‘Bulgaria trebuie sa fie in pozitia de a construi o protectie a frontierei la fel de robusta ca Grecia. Pentru aceasta, trebuie puse la dispozitie fondurile necesare din bugetul UE’, a afirmat cancelarul.

‘Trebuie sa apasam si mai tare pe frana in privinta azilului, nu doar in Austria, ci in toata Europa’, a mai pledat seful guvernului de la Viena.

El doreste sa discute aceasta problema in Bulgaria si cu presedintele bulgar Rumen Radev cu prilejul vizitei la frontiera bulgaro-turca.

‘Bulgaria are nevoie de sprijin rapid si adecvat pentru protectia frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontiera al Greciei poate servi ca model’, a mai spus cancelarul, potrivit comunicatului citat de APA.

Numarul mare de migranti retinuti in Austria arata ‘ca sistemul Schengen este nefunctional’, iar, ‘atat timp cat acest sistem si protectia frontierelor externe nu functioneaza, nici nu poate exista o extindere’, considera Nehammer.

Pana acum, Comisia Europeana a refuzat sa furnizeze fonduri pentru ziduri, garduri si sarma ghimpata, dorind numai sa sprijine infrastructura de la frontiera. In decembrie, Comisia a declarat ca revine Bulgariei sa decida ce mijloace foloseste pentru a-si proteja frontierele. In prezent, agentia europeana Frontex este reprezentata in Bulgaria de echipamente si 137 de angajati, mai noteaza APA.

Cancelarul austriac si ministrul sau de interne reclama faptul ca Bulgaria este lasata sa apere singura granita sa externa a UE de aproximativ 240 km cu Turcia, si fac referire la faptul ca imagini video postate pe retelele sociale arata cat de usor sunt trecute barierele actuale de la granita bulgaro-turca.

Nehammer si Karner vor ajunge in Bulgaria duminica seara. Luni, se vor deplasa impreuna cu presedintele Radev si ministrul de interne Ivan Demergiev la frontiera cu Turcia. Cei doi oficiali austrieci mai au programate o vizita la centrul regional de coordonare al politiei de frontiera in apropiere de Elhovo si, dupa revenirea la Sofia, o intalnire cu prim-ministrul bulgar Galab Donev.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: