Austria isi schimba pozitia fata de Romania in legatura cu Schengen. Presedintele: „Sunt ingrijorat de reputatia Austriei in fata partenerilor nostri europeni”

externe

schengen, romania

Presedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, afirma ca este important sa fie controlate frontierele externe si sa se stie cine intra in tara, dar considera ca Romania si Bulgaria sunt pregatite sa adere la Schengen. ”Sunt ingrijorat de reputatia Austriei in fata partenerilor nostri europeni”, a declarat presedintrele Van der Bellen.

Potrivit presei din Austria, presedintele se distanteaza de cancelarul federal in ceea ce priveste veto-ul Austriei in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

In cadrul unei intalniri cu ambasadorul UE Martin Selmayr, Van der Bellen a subliniat ca atat Romania, cat si Bulgaria sunt pregatite pentru aderarea la Schengen.

„Bineinteles ca trebuie sa stim cine intra in UE si in Austria, cine cere azil. Si bineinteles ca UE trebuie sa isi controleze frontierele externe”, a declarat presedintele federal, potrivit unei note de discutii trimise la cerere de cancelaria prezidentiala catre Kleine Zeitung.

„Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Sunt ingrijorat de reputatia Austriei in fata partenerilor nostri europeni”, a mai declarat presedintele, citat de news.ro.

Van der Bellen se refera in mod explicit la vocile critice din cercurile de afaceri.

„Atunci cand companii bine-cunoscute din Austria, care activeaza cu succes in Romania, spun ca sunt ingrijorate de actuala politica austriaca, aceste voci ar trebui luate in serios. Este vorba despre comenzi reale, cifra de afaceri reala si locuri de munca reale. Atat in Romania, cat si aici, in Austria. In acest sens, sper ca o solutie poate ajuta in curand la calmarea lucrurilor”, a mai afirmat presedintele austriac.

In 8 decembrie 2022, Austria si-a folosit dreptul de veto si a blocat aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, cancelarul Karl Nehammer invocand numarul mare de imigranti ilegali care nu sunt inregistrati si care ajung in Europa Centrala.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a insistat ca UE sa plateasca pentru un gard de-a lungul granitei cu Turcia pentru a opri traficul de persoane. Comisia Europeana a respins, insa, initiativa, explicand ca nu va da bani pentru garduri si ziduri si ca tarile UE sunt obligate, in temeiul dreptului international, sa permita persoanelor care cauta protectie sa solicite acest lucru la frontierele externe ale UE, iar astfel de facilitati ar fi un obstacol in calea drepturilor lor.

In urma cu o luna, Bruxelles-ul a anuntat, insa, ca este de acord sa finanteze un proiect pilot pentru imbunatatirea echipamentelor tehnice de la frontiera, inclusiv instalarea de camere si sisteme aeriene de supraveghere pentru a urmari si opri imigrantii ilegali.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: