externe

„Aveti o livrare”. Cum ii bombardeaza ucrainenii pe rusi folosind cea mai ieftina si revolutionara solutie

Razboiul declansat de invazia rusa in Ucraina a intrat in luna a doua, iar rezistenta ucrainenilor in fata armatei lui Vladimir Putin devine din ce in ce mai creativa, inclusiv prin folosirea unor mijloace de lupta neconventionale.

Daca dronele ultraperformante Barayktar au devenit cunoscute, alte doua feluri de drone controlate de la distanta, mult mai putin sofisticate dar extrem de ieftine si usor de folosit, s-au facut remarcate, conform unei analize a Foreign Policy Research Institute: Dronele explozive usoare si dronele mici care le „livreaza” rusilor grenade, de la cele antitanc la cele normale, de mana.

„Munitia hoinara” este denumirea colocviala a primei categorii. Pe scurt, sunt drone care transporta echipament exploziv care zboara pana ajung deasupra tintei, iar de acolo se izbesc de ea asemenea unei rachete. Ucrainenii au dezvoltat chiar si o industrie privata care livreaza asemenea drone, imediat dupa prima invazie a Rusiei, cea din 2014.

Rusii au si ei drone de acest tip, insa nu sunt produse privat, denumite Kalashnikov Zala AERO, insa desi ele au inceput sa fie folosite deja in Ucraina, nu au intrat in productia de masa pentru ca armata Kremlinului a favorizat dezvoltarea altor tipuri de drone.

Fortele ruse mai au o alta problema: America a anuntat acum cateva zile ca trimite Ucrainei 100 de astfel de drone „hoinare” denumite Switchblade. Acestea sunt foarte performante si sunt capabile sa strapunga armura vehiculelor blindate.

A doua categorie de drone folosita de ucraineni, atat de armata cat si de civilii care au luat rezistenta in mainile lor, este cea a dronelor comerciale. Acestea sunt foarte usoare si cantaresc de la cateva sute de grame la cateva kilograme. Folosite de obicei pentru a livra pachete mici, acum au o intrebuintare militara.

Armata ucraineana le foloseste pentru a arunca grenade antitanc asupra vehiculelor blindate rusesti, intrucat dronele care fac asta sunt mult mai greu de detectat de apararea antiaeriana ruseasca.

Pe de alta parte, civilii din rezistenta au inceput sa se organizeze pentru a folosi si ei dronele, de data asta pentru a arunca grenade sau altfel de explozibili conventionali asupra rusilor. Exista chiar si tutoriale video in care ucrainenii sunt invatati cum sa faca asta.

Analiza FPRI considera ca aceasta evolutie va permite ucrainenilor sa produca pagube si mai importante, cu costuri mai mici, trupelor ruse.

Intre timp efortul de razboi al Rusiei din Ucraina intampina mari probleme, iar ucrainenii au si reusit cateva contraofensive care au recuperat mici parti din teritoriul ocupat. Armata rusa, pe de alta parte, are mari probleme logistice si de personal, astfel incat recurge tot mai mult la bombardamente asupra oraselor, ucigand un mare numar de civili, pentru a slabi rezistenta ucraineana.

Urmareste-ne si pe:
Lucian Popescu

Share
Published by
Lucian Popescu

Recent Posts

Presedintele libertarian Javier Milei face minuni in Argentina: inflatia in aceasta tara a scazut de la 300% la doar 11% in doar cateva luni

Argentina a fost, de-a lungul timpului, o tara cu guverne falimentare, colapsuri economice si incapacitate…

2 ore ago

Avertisment socant al unui consilier al liderului suprem iranian Khamenei: „Iranul va construi bomba atomica daca se va simti amenintat”

Iranul va trebui sa isi "schimbe" doctrina nucleara daca existenta sa este amenintata de Israel,…

27 de minute ago

Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a „fracturat” limba romana in direct, la radio: „Avem varianta de feminin, acum in dictionarul ortopedic al limbii romane” – VIDEO

Ministrul Justitiei Alina Gorghiu a facut, miercuri, o gafa intr-o emisiune radio transmisa in direct,…

57 de minute ago

O noua „reusita” a guvernului Ciolacu: salile de pacanele, inchise la sate, se redeschid in orase

Salile de pacanele din localitatile mici au inceput sa se inchida rand pe rand, conformandu-se…

O oră ago

Imagini nerecomandate cardiacilor: turisti chinezi, blocati timp de o ora pe marginea unei stanci abrupte, din cauza supraaglomeratiei – VIDEO

Muntele Everest nu este singurul varf din lume care se confrunta cu supraaglomerarea. La inceputul…

O oră ago

Un fals guru indian, acuzat ca ar fi inselat mii de oameni cu „leacuri” capabile sa vindece cancerul si COVID

Autoritatile indiene l-au acuzat pe un fals guru, pe nume Baba Ramdev, de conduita penala…

2 ore ago