Avocatul Poporului anunta ca pensiile speciale fac parte din „drepturile constitutionale”. De aceea a atacat la CCR eliminarea pensiilor speciale

politica

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat marti ca a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptie de neconstitutionalitate cu privire la legea care elimina pensiile speciale pentru ca Avocatul Poporului se ocupa de „protectia drepturilor si libertatilor constitutionale”.

Ea a sustinut ca nu beneficiaza de pensie speciala deoarece nu a contribuit la sistemul de pensii de stat public.

Renate Weber a fost intrebata, in sedinta Comisiilor juridice ale Parlamentului, daca a fost in conflict de interese atunci cand a atacat la Curtea Constitutionala legea care elimina pensiile speciale, avand in vedere ca Avocatul Poporului beneficiaza de o astfel de pensie.

„Categoric nu a fost vorba de conflict de interese pentru ca eu, personal, am o situatie cu totul aparte. Este adevarat ca exista o prevedere in legea Avocatului Poporului care spune ca Avocatul Poporului poate beneficia de pensie, precum judecatorii de la Curtea Constitutionala, numai ca se precizeaza: ‘in conditiile legii’.

In conditiile legii inseamna sa fii calificat sa obtii o pensie in sistemul de stat. Eu, Renate Weber, nu am contribuit la sistemul de pensii de stat public din Romania. Eu am fost toata viata avocat, am platit numai la Casa de Pensii a Uniunii Avocatilor, primesc o pensie din sistemul privat de la casa de pensii de acolo. Deci, categoric nu as fi putut sa ma aflu in niciun fel de conflict, nici macar moral”, a spus Weber.

Judecatorii CCR au decis, in decembrie 2020, ca impozitarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile militarilor si ale magistratilor, este neconstitutionala.

„In ziua de 15 decembrie 2020, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului anterior promulgarii, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate (dupa conexarea celor doua sesizari cu acelasi obiect, formulate de Avocatul Poporului si respectiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie) si a constatat ca este neconstitutionala, in ansamblul sau, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Decizia este definitiva si general obligatorie”, se arata intr-un comunicat al Curtii Constitutionale.

Parlamentul a decis in iunie 2020 impozitarea tuturor pensiilor speciale cu pana la 85%.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: