Ayatollahul Khamenei a gratiat „zeci de mii” de participanti la protestele guvernamentale, insa cu anumite conditii

externe

Ayatollahul Khamenei spune ca Suedia ar trebui sa-i predea justitiei musulmane pe cei care au profanat Coranul

Liderul suprem al Iranului a gratiat „zeci de mii” de prizonieri, inclusiv multi participanti la protestele antiguvernamentale, insa cu anumite conditii, informeaza presa de stat citata de BBC.

Gratierile vin in ajunul aniversarii revolutiei islamice din 1979.

Protestele in toata tara au incetinit considerabil de cand au inceput executiile prin spanzurare.
Mass-media de stat din Iran spune ca cele mai recente gratieri ale ayatollahului Khamenei au venit dupa ce o scrisoare a sefului sistemului judiciar i-a numit pe multi dintre cei detinuti drept „tineri care au fost dusi in ratacire de influenta straina si de propaganda”.

Scrisoarea sustine ca mai multi protestatari si-au exprimat regretul si si-au cerut iertare.

Insa cei acuzati de infractiuni mai grave – cum ar fi spionajul pentru agenti straini, uciderea sau distrugerea proprietatii statului – nu vor fi gratiati.

Masura nu se va extinde nici asupra persoanelor cu dubla cetatenie aflate in prezent in detentie.
Conform articolului 110 din constitutia iraniana, liderul suprem al tarii are autoritatea de a acorda gratieri la recomandarea sistemului judiciar.

Sadeq Rahimi, adjunctul sefului justitiei, a explicat ca acei detinuti care sunt calificati pentru a fi gratiati trebuie sa se angajeze in scris ca regreta ceea ce au facut altfel, nu vor fi eliberati.

Potrivit unui raport al agentiei de presa Mizan, afiliata sistemului judiciar, Rahimi a spus ca „pentru prima data” inculpatii care nu au primit niciun verdict definitiv vor fi si ei gratiati.

Grupul Iran Human Rights din Oslo estimeaza ca cel putin 100 de persoane aflate in detentie risca sa fie condamnate la moarte. Se spune ca toti inculpatii au fost „privati de dreptul de a avea acces la propriul avocat, la un proces echitabil si la procese echitabile”. Patru persoane au fost deja executate pentru infractiuni legate de proteste.

In ianuarie, doi barbati au fost spanzurati pentru uciderea unui membru al fortelor de securitate iraniene. Inainte de executie, cei doi au spus ca au fost torturati.

Manifestatiile au izbucnit in septembrie anul trecut in urma mortii in custodia politiei a tinerei Mahsa Amini, arestata de politia morala din Iran pentru ca a incalcat codul vestimentar strict al femeilor din Iran. Autoritatile au descris protestele – care continua – drept „revolte” sustinute de straini si uneori au raspuns cu forta letala. Organizatiile pentru drepturile omului spun ca peste 500 de manifestanti au fost ucisi, inclusiv 70 de minori, iar aproximativ 20.000 au fost arestati.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: