Banca nationala a Germaniei isi infrunta trecutul nazist. Bundesbank a comandat un studiu cuprinzator privind istoria bancii centrale din Germania intre 1924 si 1970

externe

Banca nationala a Germaniei, Bundesbank, a comandat un studiu pentru a-i examina radacinile. Cercetarile au aratat ca istoria banca, infiintata dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a fost fondata intr-un trecut strans impletit cu cel al Partidului Nazist, potrivit DW.

Bundesbank a prezentat, vineri, un rezumat al cercetarii si a promis ca nu va permite niciodata sa fie folosita intr-un mod similar.

Banca centrala a publicat detalii despre modul in care Reichsbank a finantat eforturile de razboi ale lui Adolf Hitler si a fost implicata in exploatare, expropriere si confiscare.

Bundesbank a comandat un studiu cuprinzator privind istoria bancii centrale din Germania intre 1924 si 1970.

Rezultatele arata ca predecesorul Bundesbank, Reichsbank, a jucat un rol semnificativ in functionarea regimului nazist intre 1933 si 1945. A finantat armamentul pentru razboi si a permis exploatarea financiara a teritoriilor ocupate de Germania, precum si inregistrarea si prelucrarea bunurilor confiscate.

Cercetatorii au descoperit ca banca a fost profund implicata in confiscarea, exproprierea si vanzarea bunurilor evreiesti. Reichsbank s-a ocupat chiar de aur si valuta straina luate de la cei ucisi in lagarele de concentrare si exterminare.

Fosti angajati ai Reichsbank denazificati au fost angajati in functii dupa Al Doilea Razboi Mondial. Mai intai la succesorul initial al Reichsbank, fondat in 1948, Bank deutscher Lander, si apoi la Bundesbank, dupa ce a fost infiintata in 1957.

Multi manageri de la Reichsbank au fost pastrati, reflectand situatia din multe dintre institutiile publice ale Germaniei de dupa razboi.

„Gradul de continuitate in ceea ce am putea numi elita functionala este astfel la egalitate cu cel observat in ministere si alte institutii publice”, a spus coautorul studiului, Magnus Brechtken de la Institutul de Istorie Contemporana din Munchen.

Cu toate acestea, studiul a constatat ca nu exista continuitate in ceea ce priveste institutia insasi, niciuna dintre bancile succesoare nefiind succesoare legale ale Reichsbank. Tot aurul Reichsbank a fost confiscat de Aliati, iar aurul detinut de Bundesbank sunt rezultatul excedentelor pe care Germania le-a inregistrat inca din anii 1950.

„Bundesbank insasi a cautat sa reflecte critic asupra trecutului”, a declarat presedintele Bundesbank, Joachim Nagel, la conferinta de presa in care academicienii si-au prezentat concluziile.

„Ceea ce a lipsit pana acum, totusi, este o imagine de ansamblu a politicii bancii centrale germane inainte, in timpul si dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial”, a explicat Nagel. „Aceasta este o imagine pe care o avem acum”, a adaugat el.

Nagel a spus ca cercetatorii au oferit „un tezaur de perspective si descoperiri” care vor fi puse pe deplin la dispozitia publicului in curand. „Munca lor urmareste modul in care bancherii au devenit accesorii ale unui regim criminal”, a spus Nagel. „Arata cat de susceptibili erau ei la rasism, antisemitism si gandire antidemocratica”. „Niciodata minoritatile nu ar trebui sa fie excluse si supuse tiraniei statului. Niciodata nu ar trebui sa li se permita organismelor guvernamentale precum banca centrala sa calce in picioare valorile democratice”, a conchis Nagel.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: