Bani pentru inarmare, nu si pentru mancare. Consiliul de Securitate al ONU critica Coreea de Nord pentru inrautatirea nivelului de trai, Rusia si China apara Phenianul

externe

Mai multi membri ai Consiliului de Securitate al ONU au condamnat joi Coreea de Nord pentru situatia grava a drepturilor omului, despre care au spus ca se inrautateste, scrie Deutsche Welle.

Regimul liderului nord-coreean Kim Jong Un a fost criticat pentru ca aloca resurse substantiale programului de inarmare nucleara, chiar si in conditiile in care o parte din populatie nu are acces la bunuri de prima necesitate din cauza inrautatirii situatiei economice.

Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat la prima reuniune deschisa a Consiliului de Securitate din 2017 privind drepturile omului in Coreea de Nord ca populatia tarii a suportat perioade de dificultati economice severe si de represiune, dar „in prezent se pare ca sufera de ambele”.

„Potrivit informatiilor noastre, oamenii devin din ce in ce mai disperati, pe masura ce pietele si alte mecanisme de supravietuire sunt desfiintate, in timp ce teama lor de supravegherea statului, de arestare, interogare si detentie a crescut”, a spus el.

Turk a atribuit multe dintre aceste incalcari militarizarii crescande a Coreei de Nord, indicand ca numeroase incalcari au fost legate sau au sprijinit direct ambitiile militare ale tarii. El a subliniat utilizarea frecventa a muncii fortate, inclusiv in randul copiilor, pentru a sustine capacitatile militare ale statului si eforturile de construire de arme.

Turk a declarat ca Coreea de Nord a inchis pietele si alte mijloace de a obtine venituri, ceea ce a dus la o crestere a criminalitatii. „Acest lucru constrange puternic capacitatea oamenilor de a se intretine pe ei insisi si familiile lor. Avand in vedere limitele institutiilor economice de stat, multi oameni par sa se confrunte cu o foamete extrema, precum si cu o lipsa acuta de medicamente”, a spus el.

El a declarat ca oricine este gasit vizionand „ideologia si cultura reactionara” ar putea fi condamnat la inchisoare, iar cei care sunt gasiti distribuind astfel de materiale pot fi condamnati la inchisoare pe viata sau chiar la pedeapsa cu moartea.

Prima sesiune din ultimii sase ani

Statele Unite au solicitat in mod special aceasta sesiune, marcand astfel prima data in sase ani cand Consiliul de Securitate s-a reunit pentru a discuta despre drepturile omului in Coreea de Nord. Reuniunea a avut loc in contextul unor tensiuni sporite in regiune din cauza testarii accelerate de catre Coreea de Nord a rachetelor cu capacitate nucleara in ultimul an.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a denuntat abuzurile privind drepturile omului intr-o declaratie comuna, alaturi de reprezentanti din peste 50 de tari. Ea a subliniat interconexiunea dintre aceste incalcari si dezvoltarea de catre aceasta tara a armelor de distrugere in masa si a tehnologiei rachetelor balistice.

Raportorul special al Biroului ONU pentru Drepturile Omului pentru Coreea de Nord, Elizabeth Salmon, a subliniat ca inchiderea prelungita a frontierelor tarii, o consecinta a sanctiunilor globale, a exacerbat dificultatile cu care se confrunta populatia, ducand la penurie de alimente.

Salmon a argumentat ca conflictul inghetat in curs de desfasurare a fost exploatat pentru a rationaliza continuarea militarizarii in Coreea de Nord, cu impact negativ asupra populatiei sale. Ea a afirmat ca politica Phenianului acorda prioritate canalizarii resurselor catre institutia militara.

Sprijin din partea Rusiei si a Chinei

Pe parcursul sesiunii, numerosi membri ai Consiliului si-au exprimat consternarea fata de inrautatirea conditiilor de viata si a situatiei drepturilor omului in Coreea de Nord. Tara se confrunta cu sanctiuni severe impuse atat de Consiliul de Securitate, cat si de principalele natiuni, din cauza programului sau de arme nucleare.

Desi nu a fost prezent niciun reprezentant al Phenianului, delegatii din China si Rusia au sustinut ca Consiliul de Securitate nu este platforma potrivita pentru a discuta despre problemele legate de drepturile omului din Coreea de Nord.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a calificat reuniunea drept „propaganda” si „o incercare cinica si ipocrita a SUA si a aliatilor sai de a-si promova propria agenda politica pentru a intensifica presiunea asupra Phenianului”.

Atat China, cat si Rusia au sustinut ca dialogul a fost neproductiv si nu a reusit sa propuna solutii pentru atenuarea tensiunilor strategice din regiune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: