Banicioiu, asteptat de victime de la Colectiv in fata Parchetului General. In 2015: „Nu avem nevoie de nimic”

news

Fostul ministru al Sanatatii Nicolae Banicioiu s-a prezentat vineri dimineata la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat ca martor intr-un dosar disjuns din „Colectiv”, in care se fac cercetari in legatura cu modul de interventie a autoritatilor dupa incendiul din octombrie 2015.

Banicioiu a venit la Parchet in jurul orei 8,00, el fiind asteptat de cativa supravietuitori ai incendiului din clubul Colectiv.

Fostul ministru al Sanatatii a mai fost citat in acest dosar, insa el a refuzat in luna octombrie sa se prezinte la audieri, avocatul Doru Viorel Ursu, care reprezinta familiile victimelor, declarand atunci ca va cere aducerea lui Banicioiu cu mandat.

In noiembrie 2015, la putin timp dupa tragedia de la Colectiv, Nicolae Banicioiu declara ca autoritatile romane nu au nevoie de ajutor din strainatate pentru a trata ranitii. „Nu avem nevoie de nimic in acest moment. Medicii nostri pot gestiona situatia. Din Franta si Germania, din foarte multe parti, am primit astfel de solicitari. (…) Momentan, noi ne descurcam foarte bine, iar medicii nostri pot face fata cu brio oricarei situatii”, declara Banicioiu, ministru al Sanatatii la acea vreme.

Un an mai tarziu, in noiembrie 2016, parintii victimelor au depus o plangere penala la Parchetul General, in care mai multi oficiali guvernamentali si din sistemul de sanatate erau acuzati in legatura cu modul in care au intervenit autoritatile dupa producerea incendiului in clubul Colectiv.

Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpa in forma agravata, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu, privind interventia autoritatilor si acordarea primelor ingrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenta medicala acordata acestor victime, imprejurarile legate de posibile infectii nosocomiale si de actiunile ori inactiunile functionarilor publici in legatura cu transferul persoanelor vatamate la unitati de spital din strainatate.

In dosarul principal, pe 28 aprilie 2016, au fost trimisi in judecata patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, dar si fostul primar Cristian Popescu Piedone.

In urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, 64 de persoane au murit, iar alte cateva sute au fost ranite.

Mai mult despre:

Comentarii: