Banii n-au miros. Tony Blair a continuat sa incaseze ani din partea guvernului saudit chiar si dupa asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

externe

Institutul pentru Schimbare Globala pe care-l conduce fostul premier laburist britanic Tony Blair a continuat sa incaseze pentru activitati de consultanta bani din partea guvernului saudit chiar si dupa asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi in anul 2018, scrie duminica ziarul The Sunday Times, preluat de agentia EFE, citata de Agerpres.

Respectivul institut a participat incepand din anul 2017 la elaborarea programului de modernizare „Vision 2030”, program coordonat de printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, liderul de facto al tarii.

Dupa ce serviciile secrete americane au concluzionat ca printul mostenitor este cel care a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, fostul premier britanic a intentionat sa reexamineze „in general” legaturile sale cu Arabia Saudita, iar „mai multi inalti responsabili (ai institutului) i-au sugerat ca exista motive etice si de reputatie pentru a o face”, noteaza saptamanalul britanic.

„Cu toate acestea, (Blair) se temea ca-si va pierde influenta pe langa printul mostenitor” saudit, dezvaluie The Sunday Times, care-si insoteste articolul cu un comunicat al institutului condus de Tony Blair.

In acest comunicat un purtator de cuvant al institutului mentionat recunoaste participarea acestuia la programul saudit „Vision 2030” in perioada ulterioara asasinarii lui Khashoggi, in pofida „preocuparii” generate de aceasta crima „teribila”.

Dar, se adauga in text, „opinia” fostului premier laburist britanic, „atunci si acum”, este ca „mentinerea acestei relatii era justificata de importanta” reformelor promise de Mohammad bin Salman, precum si de „valoarea strategica” a Arabiei Saudite pentru Occident.

„Angajamentul reinnoit al SUA si al natiunilor occidentale fata de Arabia Saudita si fata de printul mostenitor Mohammad bin Salman ilustreaza ca aceasta a fost decizia corecta”, se motiveaza in acelasi comunicat.

Jamal Khashoggi, care scria pentru The Washington Post si pentru alte publicatii critice la adresa lui Mohammad bin Salman, a intrat pe 2 octombrie 2018 in cladirea consulatului saudit din Istanbul pentru efectuarea unor formalitati, dar nu a mai iesit niciodata de acolo si nici cadavrul sau nu a fost gasit. Procurorul-sef din Istanbul, Irfan Fidan, a concluzionat in urma anchetei ca jurnalistul a fost ucis prin asfixiere si apoi corpul sau a fost dezmembrat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: