Banii pentru programul Rabla s-au epuizat vineri in 2 ore. Surse: „Joi se dadeau informatiile si documentele necesare pe pile si conexiuni”

news

Fondurile alocate programului Rabla pentru persoanele fizice s-au epuizat, vineri, in doar doua ore de la lansarea oficiala, au anuntat surse pentru aktual24.ro. De asemenea, bugetul pentru programul Rabla Plus destinat persoanelor juridice a fost epuizat in patru ore. Sursele au precizat ca mare parte dintre cei care au fost acceptati in programul Rabla au primit informatii din timp de la „pile si conexiuni”.

Sesiunile pentru inscrierile persoanelor fizice si juridice in programele Rabla Clasic si Rabla Plus au fost lansate vineri, la ora 10.00, insa in doar cateva ore s-au epuizat fondurile alocale. Oficial, in patru ore s-au epuizat banii pentru persoanele juridice. In ce priveste persoanele fizice, banii s-au epuizat in numai doua ore, au precizat sursele.

Sursele au adaugat ca in prima ora s-au inscris nu mai putin de 2.000 de dosare: „Joi se dadeau informatiile si documentele necesare pe pile si conexiuni”.

Administratia Fondului de Mediu a anuntat de miercuri, doar cu doua zile inainte, ca urmeaza sa fie lansate sesiunile de inscrieri. La informatiile necesare completarii formularelor ar fi avut acces din timp doar persoanele favorizate, care au obtinut ghidul de finantare pe cai mai putin ortodoxe.

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a anuntat, in urma cu o luna, ca toate ghidurile de finantare se vor publica cu cel putin o luna inainte ca romanii sa se poata pregati din timp, lucru care nu s-a intamplat.

Oficial, cei care doresc sa beneficieze de banii din programele Rabla au la dispozitie 120 de zile pentru inscrieri. Dar iata ca bugetul s-a epuizat deja in cateva ore.

Pentru o masina veche, statul roman a oferit acum prin programele Rabla suma de 7.000 de lei (aproximativ 1.420 de euro).

Pe langa cei 7000 de lei se mai pot cumula o serie de ecobonusuri. Pentru un autoturism nou cu un sistem de propulsie ce genereaza maximum 120 g CO2/km, conform masuratorilor WLTP, pe langa prima de casare se mai ofera suma de 1.500 de lei. Pentru cumpararea unei masini echipate cu GPL/CNG ecobonusul este tot de 1.500 de lei.

Daca masina veche are cel putin 15 ani vechime si se incadreaza pana la norma de poluare Euro 3, prima de casare este suplimentata cu 1.500 lei. Pentru un autoturism nou cu motorizare hibrid statul ofera in plus 3.000 de lei pentru achizitie.

Iata ce a anuntat oficial AFM, pe 24 martie:

Astazi, 24 martie 2023, ora 10:00, au fost lansate sesiunile pentru inscrierile persoanelor fizice si juridice in cadrul in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus. Persoanele juridice, precum si institutiile publice pot incarca in aplicatia informatica documentele necesare participarii in cadrul celor doua programe pana la 30 iunie 2023 sau pana la epuizarea bugetului alocat acestei sesiuni.

Pana la ora 14:00 au fost depuse in cadrul Programului Rabla Clasic:

• 247 dosare pentru persoane juridice,
• 21 dosare pentru institutii publice,
• 986 inscrieri persoane fizice.

Si in cadrul Programului Rabla Plus au fost depuse:

• 2.015 dosare pentru persoane juridice – bugetul a fost epuizat in patru ore de la deschiderea sesiunii,
• 60 dosare pentru institutii publice,
• 1.902 inscrieri persoane fizice (1.665 pentru autovehicule electrice si 237 pentru autovehicule electrice hibride).

“Si in acest an bugetul pentru Programul Rabla Plus destinat persoanelor juridice a fost epuizat foarte rapid, in patru ore de la startul sesiunii de finantare. Avem inca o data confirmarea ca romanii au inteles necesitatea ‘alegerilor verzi’ pentru a micsora impactul asupra climei, astfel incat fiecare dintre noi sa aduca o schimbare pe termen lung. Putem spune ca succesul de care se bucura Programul Rabla Plus se datoreaza modului in care cetatenii isi doresc sa participe activ la protejarea mediului, in special in marile orasele tarii”, a declarat presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Laurentiu Adrian Neculaescu.

Bugetele acordate pentru aceasta etapa, 24 martie-30 iunie 2023, au fost:

Rabla Clasic:
– Persoane juridice – 130.000.000 lei
– Persoane fizice – 235.000.000 lei
– UAT-uri si institutii publice – 27.000.000 lei

Rabla Plus:
– Persoane juridice – 200.000.000 lei
– Persoane fizice – 300.000.000 lei
– UAT-uri si institutii publice – 46.000.000 lei

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: