externe

„Barbarie comisa de nord-coreeni”. Phenianul, condamnat de un tribunal din SUA la plata unor despagubiri in valoare de 2,3 miliarde de dolari membrilor echipajului navei USS Pueblo

Un tribunal american a ordonat Phenianului sa achite despagubiri in valoare de 2,3 miliarde de dolari membrilor echipajului navei USS Pueblo a US Navy, care au fost capturati si torturati timp de 11 luni de catre fortele navale nord-coreene in 1968, a relatat France Presse, citata de Agerpres.

Coreea de Nord a fost condamnata sa plateasca suma respectiva marinarilor de la bordul acestei „nave -spion” si familiilor lor drept compensatii pentru abuzurile fizice si psihice suferite in timpul captivitatii.

Mai exact, tribunalul federal din Washington a stabilit pentru 49 de supravietuitori daune in valoare intre 22 si 48 milioane de dolari, precum si compensatii mai mici pentru aproximativ 100 de rude.

„Din cauza barbariei comise de nord-coreeni, aproape toti au avut nevoie de ingrijiri medicale si/sau psihiatrice”, a declarat Alan Balaran, avocat numit de stat pentru a gestiona dosarul.

„Multi dintre ei au incercat sa-si atenueze durerea prin alcool sau droguri, iar majoritatea si-au vazut afectata viata de familie si/sau profesionala. Cativa s-au gandit la sinucidere”, a adaugat el.

Cei 83 de membri ai echipajului „navei-spion” USS Pueblo au fost capturati de Phenian la 23 ianuarie 1968. Potrivit Coreei de Nord, nava a intrat in apele sale teritoriale, ceea ce SUA au negat.

Cele doua parti s-au angajat atunci in negocieri laborioase. In schimbul eliberarii ostaticilor in decembrie 1968, Washingtonul a semnat intr-un final un document in care SUA au prezentat scuze „solemne” pentru „actele lor grave de sabotaj”, renegand public textul.

Procedurile judiciare au fost lansate abia in 2018 in SUA, dupa ce administratia presedintelui Donald Trump a declarat Coreea de Nord drept stat care sprijina terorismul, facand astfel posibile actiunile in justitie impotriva Phenianului in instantele americane.

Coreea de Nord a pastrat USS Pueblo, transformand-o intr-un muzeu, dar marina americana o considera in continuare nava activa, noteaza AFP.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Armata ucraineana a retras tancurile americane Abrams M1A1 de pe linia frontului, pentru a nu fi detectate de dronele rusesti

Fortele ucrainene au retras de pe linia frontului tancurile de lupta Abrams M1A1 furnizate de…

5 minute ago

Japonezii au inventat un program dotat cu inteligenta artificiala care-i avertizeaza pe patroni cand sunt pe cale sa-si dea demisia angajatii lor

Patronii ingrijorati de fluctuatia de personal sau care se intreaba cat timp va ramane un…

20 de minute ago

O tanara din Bucuresti fura din banii parintilor si, pentru ca acestia sa nu-si dea seama, ii inlocuia cu bancnote false

O tanara in varsta de 24 de ani din Bucuresti fura bani de la parintii…

34 de minute ago

Un baiat de 9 ani a castigat campionatul european de imitat pescarusi, desfasurat in Belgia – VIDEO

Un baiat de noua ani din Derbyshire si-a croit drum spre victorie la campionatul european…

50 de minute ago

Seful diplomatiei americane, Antony Blinken, s-a intalnit la Beijing cu omologul sau chinez, Wang Yi

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a intalnit vineri cu ministrul chinez de externe Wang…

O oră ago

Casa Alba incurajeaza Germania sa trimita Ucrainei rachete cu raza lunga de actiune, Taurus, dupa ce americanii au livrat luna aceasta la Kiev rachete ATACMS

Administratia de la Casa Alba spera ca recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete…

O oră ago