Batai intre politie si protestatarii de la uzina iPhone din China

externe

Politia a raspuns cu violenta la protestele izbucnite din cauza salarizarii la cea mai mare uzina de telefoane iPhone din lume din Zhengzhou, in provincia Henan, aflata in proprietatea subcontractorului taiwanez Foxconn, informeaza AP.

Foxconn, cel mai mare asamblator de smartphone-uri si alte produse electronice, se straduieste sa completeze comenzile pentru iPhone 14, dupa ce mii de angajati au plecat luna trecuta din fabrica, in urma plangerilor privind conditiile de munca nesigure.

Partidul Comunist incearca sa tina sub control cel mai recent val de focare fara a inchide fabricile si implicit restul economiei, asa cum a facut-o la inceputul anului 2020. Tacticile sale includ „gestionarea in bucla inchisa”, conform careia lucratorii locuiesc in fabricile lor fara a avea contact cu exteriorul.

Foxconn, principalul subcontractor al Apple, s-a confruntat in ultimele luni cu o inmultire a cazurilor de COVID-19 la complexul din Zhengzhou, unde lucreaza peste 200.000 de salariati, majoritatea gazduiti in complex. Grupul a decis izolarea acestuia, cu muncitorii inauntru, dar cateva sute dintre ei s-au panicat si au fugit.

Protestele au izbucnit miercuri. In imaginile difuzate se vad muncitori care striga „Sa ne aparam drepturile!” si „Dati-ne salariile!” in fata unui dispozitiv de politie si o masina de politie cu girofarul aprins.

Altii s-au plans de insuficienta mancarii si de regulile stricte de carantina, iar altii au spus, in transmisii live pe retelele sociale, ca protesteaza pentru ca au fost informati ca-si vor primi bonusurile mai tarziu decat li se promisese initial.

„Foxconn nu-si trateaza niciodata oamenii ca pe niste oameni”, declara unul dintre ei.

Comentarii: