Batalia de la granita. Soldatii polonezi au fost orbiti cu lasere si atacati cu gaze lacrimogene. Migrantii au fost ajutati de fortele lui Lukasenko

externe

Disputa acerba dintre Varsovia si Minsk a escaladat dramatic noaptea trecuta, cand trupele belaruse au rupt gardul de frontiera si i-au impiedicat pe soldatii polonezi sa il reconstruiasca.

Filmari publicate in aceasta dimineata de fortele de frontiera poloneze arata cum granicerii au fost orbite de lasere si lumini stroboscopice in timp ce incercau sa consolideze frontiera.

Cu cateva ore mai devreme, fortele din Belarus au distrus o parte din cei 120 de kilometri de gard de sarma ghimpata care separa cele doua state. De asemenea, migrantii au fost inarmati cu gaze lacrimogene de catre armata belarusa pentru a ataca fortele poloneze odata ce au trecut granita.

Soldatii executau ordinele liderului lor, dictatorul de la Minsk, Alexander Lukasenko, de a-i ajuta pe migranti sa treaca granita pentru a destabiliza UE.

Incursiunea a avut loc in apropiere de orasul Czeremcha, pe unde au trecut deja sute de migranti in ultimele saptamani.

Un purtator de cuvant al fortelor de frontiera poloneze a declarat pentru Daily Mail: „Aseara, in apropiere de Czeremcha, soldatii belarusi au inceput sa distruga granita temporara prin ruperea stalpilor gardului. Fortele poloneze au fost orbite de raze laser si lumina stroboscopica. De asemenea, un grup de aproximativ 100 de migranti urma sa treaca si Polonia spune ca belarusii le-au dat gaze lacrimogene, care au fost folosite impotriva fortelor poloneze”.

Tensiunile au crescut in Europa de Est in ultimele saptamani, dupa ce Uniunea Europeana a acuzat Belarusul ca a adus cu avionul mii de migranti pentru a provoca o criza umanitara la granita sa cu Polonia, stat membru al UE, o disputa care ameninta sa atraga Rusia si NATO.

Putin a declarat sambata ca exercitiile neprogramate ale NATO in Marea Neagra reprezinta o provocare serioasa pentru Moscova si ca Rusia nu are nimic de-a face cu criza de la granita dintre Belarus, aliat apropiat, si blocul european.

Intre timp, politia poloneza a anuntat sambata ca trupul unui tanar sirian a fost gasit in Polonia, in apropiere de granita cu Belarus. Politia a precizat ca nu a putut determina cauza mortii la fata locului.

Mii de migranti din Orientul Mijlociu se adapostesc in conditii de inghet la granita dintre Belarus si statele UE Polonia si Lituania, care refuza sa le permita sa treaca. Unii au murit deja si exista temeri pentru siguranta celorlalti, in conditiile in care apar semnele unei ierni aspre.

Garzile de frontiera poloneze estimeaza ca in prezent sunt pana la 4.000 de migranti campati de-a lungul granitei.

O mare parte dintre ei se afla intr-o tabara improvizata pe partea belarusa a frontierei, in conditii de frig. Autoritatile poloneze raporteaza zilnic noi incercari ale migrantilor de a trece granita.

Autoritatile belaruse au declarat sambata ca livreaza ajutoare, inclusiv corturi si incalzitoare, in tabara de migranti – o actiune care ar putea face din aceasta o prezenta semipermanenta la granitele UE.

Agentia de stiri de stat Belta a raportat ca organismele guvernamentale ridicau corturi in tabara si ca a fost livrat un generator.

‘Partea belarusa face totul pentru a le oferi ceea ce au nevoie. Au fost livrate apa, lemne de foc si ajutoare umanitare’, a declarat pentru Belta Igor Butkevici, adjunctul sefului comitetului de frontiera de stat.

Belarusul a declarat sambata ca numarul migrantilor care sosesc intr-o tabara improvizata la granita creste zilnic si ca un grup de pana la 100 de persoane a trecut pe teritoriul polonez.

‘Exista un grup (de migranti) aproape de punctul de trecere… Ei se afla intr-adevar pe teritoriul polonez. Pana la 100 de persoane’, a transmis agentia de stiri RIA, citand comitetul de stat de frontiera din Belarus.

Sambata, ministrul polonez de interne Mariusz Kaminski a declarat pentru postul privat de radio RMF FM ca se va intalni saptamana viitoare cu directorul Serviciului National de Informatii al SUA, Avril Haines, pentru a discuta situatia.

Polonia, Austria, Lituania, Letonia si Estonia au cerut organizatiilor internationale de ajutorare sa organizeze asistenta umanitara si medicala in Belarus pentru a „evita tragediile si a preveni (o) criza umanitara” la granita cu Polonia.

Politia de frontiera poloneza a declarat ca vineri au existat 219 tentative de trecere ilegala a frontierei. Politia de frontiera lituaniana spune ca 144 de migranti au incercat sa intre vineri.

Liderii europeni l-au acuzat pe Lukasenko, care a condus Belarusul ex-sovietic timp de aproape 30 de ani, ca i-a atras pe migranti in tara sa pentru a-i trimite peste granita ca razbunare pentru sanctiunile impuse in urma unei represiuni sangeroase impotriva opozantilor sai.

Se asteapta ca saptamana viitoare UE sa extinda sanctiunile pentru a include noi sanctiuni pentru „trafic de persoane”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: