Batute de talibani in drum spre aeroport. Fotbalistele din echipa nationala au reusit sa scape, alaturi de alte cateva zeci de sportive

externe

Un grup de 77 de sportive afgane si membri ai familiilor lor, inclusiv membre ale echipei nationale de fotbal feminin din Afganistan, ale echipei de tineret si oficiali din fotbalul feminin, au parasit aeroportul din Kabul intr-un avion cu destinatia Australia, anunta The Guardian.

Intr-o perioada agitata de 10 zile, sindicatul jucatoarelor, Fifpro, o echipa de avocati specializati in drepturile omului si alte ONG-uri au lucrat non-stop cu fostii antrenori ai echipei, Kelly Lindsey si Haley Carter, precum si cu fondatoarea si fostul capitan al echipei, Khalida Popal, urmarind toate caile disponibile pentru a le inscrie pe listele de evacuare, pentru a asigura vizele jucatoarelor si pentru a intra in perimetrul aeroportului.

Jucatoarele au fost nevoite sa isi incerce norocul alergand pe langa punctele de control ale talibanilor, unele dintre ele suferind batai si fiind nevoiti sa evite focurile de arma pentru a ajunge la siguranta relativa a aeroportului.

Echipa australiana care le-a salvat pe sportive a fost formata din fostul fotbalist Craig Foster,  avocatul specializat in drepturile omului, fostul olimpic Nikki Dryden si directoarea organizatiei Human Rights for All, Alison Battisson. Australia a fost cea mai viabila cale de scapare, deoarece vizele australiene au fost asigurate pentru toti sportivii.

„Suntem recunoscatori guvernului australian pentru evacuarea unui numar mare de fotbaliste si atlete din Afganistan”, se arata intr-o declaratie a Fifpro. „Aceste tinere femei, atat ca atlete, cat si ca activiste, s-au aflat in pericol si, in numele colegelor lor din intreaga lume, multumim comunitatii internationale pentru ca le-a venit in ajutor”.

„Dorim sa aducem un omagiu muncii neobosite, 24 de ore din 24, a multor persoane, printre care Khalida Popal, Kelly Lindsey, Nikki Dryden, Alison Battison, Haley Carter si Craig Foster, care le-au ajutat sa obtina o iesire sigura din Afganistan”.

„Ramane mult de lucru pentru a sprijini si aseza aceste tinere si indemnam comunitatea internationala sa se asigure ca primesc tot ajutorul de care au nevoie. Exista, de asemenea, multi atleti care sunt inca in pericol in Afganistan si trebuie depuse toate eforturile pentru a le oferi sprijin.”

Popal a adaugat: „Ultimele zile au fost extrem de stresante, dar astazi am obtinut o victorie importanta. Fotbalistele au fost curajoase si puternice intr-un moment de criza si speram ca vor avea o viata mai buna in afara Afganistanului. Dar mai sunt inca multe de facut. Fotbalul feminin este o familie si trebuie sa ne asiguram ca toata lumea este in siguranta.”

Citeste si: Drama fotbalistelor din echipa nationala a Afganistanului: „Le este atat de frica. Le-am spus sa-si arda uniformele si sa stearga fotografiile de pe internet”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: