externe

BBC: Gay Mos Craciun, o reclama de stat care evidentiaza o mare schimbare in societatea norvegiana. „Magnitudinea reactiei ne-a luat putin prin surprindere” – Video

Succes surprinzator in Norvegia al unei reclame realizata de serviciul postal de stat norvegian Posten in care Mos Craciun este infatisat drept gay, noteaza BBC.

In reclama „Cand Harry il intalneste pe Mos Craciun”, un barbat este vazut scriindu-i lui Mos Craciun o scrisoare catre Polul Nord, cu mesajul: „Tot ce-mi doresc de Craciun esti tu”. Iar dorinta ii este indeplinita.

„Am vrut sa sarbatorim aniversarea a 50 de ani de la abolirea unei legi care interzicea relatiile intre persoane de acelasi sex”, a declarat Monica Solberg, director de marketing al Posten. Reclama a fost vizionata de mai bine de doua milioane de ori online.

„Magnitudinea reactiei ne-a luat putin prin surprindere. Ne asteptam la o reactie, dar nu intr-o asemenea masura”, a adaugat Solberg.

Reclama a ridicat putine sprancene in Norvegia sau in tarile nordice invecinate, dar a starnit discutii dincolo de granite. Pe langa laude, au existat si critici, cu afirmatii potrivit carora l-ar fi sexualizat pe Mos Craciun sau l-ar fi aratat pe Mos Craciun inseland-o pe doamna Craciun.

In multe parti ale lumii, ideea unei iubiri gay de Craciun ar fi controversata. Insa in regiunea nordica, spotul a fost considerat in general o poveste de Craciun care inmoaie inima, reflectand abordarea progresista a Norvegiei in ceea ce priveste drepturile LGBT.

Pana in 1972, in Norvegia, homosexualitatea a fost considerata infractiune penala, iar schimbarile de atitudine au durat ceva timp. Poate ca norvegienii ridica acum din umeri in fata unei reclame care il arata pe Mos Craciun sarutand un alt barbat, dar daca nu ar fi fost un activist anume, lucrurile ar fi putut fi diferite.

Kim Friele a fost creditata ca fiind cea care a militat neincetat pentru modificarea mai intai a legii privind persoanele de acelasi sex in 1972 si apoi a legii norvegiene privind parteneriatul care a permis casatoria intre persoane de acelasi sex 21 de ani mai tarziu.

Importanta nationala a lui Friele a fost atat de mare incat, atunci cand a murit la varsta de 86 de ani luna trecuta, a avut parte de o inmormantare de stat la care au participat membri ai familiei regale norvegiene.

Friele a povestit la un moment dat radiodifuzorului public norvegian NRK cum, pana in anii 1960, cuplurile de acelasi sex trebuiau sa se intalneasca in cluburi clandestine secrete si cum erau judecate de societate.

Ea a reactionat sustinand prelegeri in scoli si universitati, aparand in mass-media si devenind o figura recunoscuta in timpul dezbaterilor publice.

In timpul campaniei sale, Friele a cunoscut-o pe parlamentarul conservator Wenche Lowzow, care avea sa devina dragostea vietii sale.

Desi cuplul a reusit in cele din urma sa se casatoreasca in primul parteneriat civil intre persoane de acelasi sex din Norvegia, relatia lor a costat-o pe Lowzow cariera politica.

Putini membri ai societatii norvegiene au parte de funeralii de stat, dar a ei a avut loc in catedrala din Oslo si a fost transmisa in direct la televiziunea nationala.

Premierul Jonas Gahr Store a vorbit la slujba despre „un om cald, prietenos, curajos si puternic care a schimbat istoria”.

El a subliniat modul in care Friele a articulat „nedreptatea faptului ca oamenii liberi nu puteau iubi pe cine doreau” si i-a multumit pentru ca a facut Norvegia mai diversa.

Pentru multi norvegieni, vederea sicriului ei impodobit in culorile curcubeului a fost un simbol si mai puternic pentru a arata cat de departe a ajuns tara decat sarutul gay de Craciun creat de serviciul postal al tarii.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

10 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

11 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

11 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

59 de minute ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

11 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

11 ore ago