Beijing – o poveste a doua vizite. China exploateaza fracturile Europei in timpul vizitelor lui Macron si Ursulei von der Leyen

externe

Presedintele francez Emmanuel Macron a fost primit foarte calduros la Beijing:  cu covor rosu, sarbatorit la un banchet de stat si intampinat cu parade militare si cu focuri de tun in Piata Tiananmen. Cand avionul lui Macron a aterizat, ministrul de externe al Chinei l-a intampinat personal, scrie Politico.

Cand a sosit presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ea a fost primita de ministrul Ecologiei, fiind condusa pe la iesirea obisnuita a pasagerilor.

A fost un tipar care a fost afisat miercuri si joi. China a incercat sa se joace de-a dezbina si cucereste cu cei doi lideri, care au facut echipa in cadrul vizitei pentru a incerca sa prezinte un front european unit.

In timp ce programul lui Macron a fost incarcat, cel al lui von der Leyen a fost foarte restrans. In timp ce Macron participa joi seara la un fastuos banchet de stat cu presedintele chinez Xi Jinping, von der Leyen sustinea o conferinta de presa sobra la sediul propriu al delegatiei UE. In timp ce mass-media de stat trambita relatia sino-franceza, retelele de socializare chineze o demonizau pe von der Leyen ca fiind o marioneta americana.

Distinctia ilustreaza dificultatile pe care le are Europa in relatiile cu China. Cei 27 de membri ai UE au o serie de opinii diferite cu privire la modul de abordare a Chinei – iar Beijingul stie acest lucru.

Strategia a fost afisata din plin joi, cand Xi a coborat treptele supradimensionate ale Marii Sali a Poporului pentru a-l intampina pe presedintele francez cu zambete si o strangere de mana. Sub un sir de steaguri rosii fluturand, cei doi lideri au facut schimb de saluturi.

Ursula von der Leyen nu a fost prezenta la primire. Ea avea sa se alature mai tarziu pentru intalniri, urcand singura pe scarile Salii Mari.

Abordare comuna, aterizare dezarticulata

Decizia lui Macron de a o invita pe von der Leyen in aceasta calatorie a fost gandita ca o demonstratie de unitate europeana. Rezultatul a fost cu totul altceva.

Oficialii Comisiei au subliniat inaintea calatoriei ca von der Leyen va urma un program diferit de cel al presedintelui francez – si nu va participa la vizita de stat a acestuia.

Presa de stat chineza a profitat de situatia creata.

Pe pagina principala a agentiei de stiri Xinhua, mare parte din accentul de miercuri s-a concentrat pe Macron si pe legaturile dintre China si Franta, lasand UE un subiect aproape invizibil.

In alte institutii media, von der Leyen a fost de-a dreptul denigrata – o tema care s-a accelerat de cand sefa UE a tinut un discurs relativ dur cu privire la China saptamana trecuta.

„Calatoria lui Macron in China vine cu speranta ca China va da un impuls Frantei… dar, aducand-o pe von der Leyen cu el, se pare ca lui Macron ii lipseste un pic de sinceritate”, se arata intr-un articol publicat de o platforma de socializare afiliata Ministerului Apararii.

Acesta a continuat: „Von der Leyen, o personalitate pro-americana binecunoscuta, care vinde Europa pentru a profita de SUA, care nu precupeteste niciun efort pentru a impinge Europa sa se confrunte cu Rusia.”

Mai multi comentatori cu un numar mare de urmaritori pe platformele de socializare chinezesti spun ca vizita lui von der Leyen a fost intreprinsa „cu rea credinta”.

„Scopul ei este departe de a fi simplu”, potrivit unui comentator cu un cont cu un sfert de milion de urmaritori. „Este posibil ca americanii sa o fi insarcinat sa il supravegheze pe Macron”.

Dar nu au fost doar comentatorii chinezi care au profitat de discordia proiectata de comunicarile nepotrivite ale calatoriei.

Diferentele politice dintre Macron si von der Leyen in ceea ce priveste China – Macron, un lider dornic sa colaboreze cu Beijingul, von der Leyen, care are o perspectiva mai dura – au iesit la suprafata in timpul vizitei.

La cateva ore dupa ce a aterizat miercuri in China, presedintele francez se distanta deja de discursul principal al lui von der Leyen de saptamana trecuta. Intrebat despre acesta in timpul unei intalniri cu presa, Macron a refuzat sa comenteze discursul si a declarat in schimb ca UE „are o strategie care a fost definita la Consiliul European”.

In timp ce oficialii francezi au subliniat ca Macron nu a fost interesat sa ridice problema Taiwanului cu gazdele sale, von der Leyen a discutat cu Xi despre statutul insulei. „Nimeni nu ar trebui sa schimbe unilateral status quo-ul prin forta in aceasta regiune”, a spus ea. „Folosirea fortei pentru a schimba status quo-ul este inacceptabila si este important ca tensiunile care ar putea aparea sa fie rezolvate prin dialog”.

Repertoriul chinezesc al discutiilor dintre Xi si von der Leyen – prima lor intalnire bilaterala din istorie – a aratat, de asemenea, ca acestea nu au fost deloc amiabile.

„China si UE trebuie sa intensifice comunicarea pentru a stabili intelegerea reciproca corecta si pentru a evita interpretarile sau judecatile gresite”, a declarat Xi, reluand limbajul folosit de ambasadorul sau la UE in timp ce comenta discursul dur al acesteia despre China de saptamana trecuta. „Speram ca Comisia Europeana va juca un rol constructiv … bazat pe interesele fundamentale si pe termen lung ale UE”.

Macron a avut o abordare mai blanda cu Xi. Presedintele francez si-a pus in joc reputatia de om de stat international pe incercarea de a convinge China sa isi foloseasca influenta fata de Rusia pentru a pune capat conflictului din Ucraina – o strategie pe care a incercat-o fara succes cu liderul rus Vladimir Putin anul trecut.

Desi Macron l-a presat pe Xi sa isi foloseasca influenta pe care o are asupra Rusiei in timpul intalnirii de 90 de minute, acesta nu a avut prea mare succes. Xi a fost de acord sa il sune pe presedintele ucrainean Volodimir Zelenski – dar la o data nespecificata.

In schimb, Macron a facut progrese mai concrete in materie economica, prezidand semnarea mai multor acorduri, inclusiv vanzarea a 160 de avioane Airbus, desi chiar si caracterizarea acestor acorduri ca fiind „noi” a fost discutabila. Potrivit Elysee, guvernul chinez a aprobat achizitionarea a 150 de avioane A320 Neo si 10 A350 – o livrare care facea parte dintr-o afacere de 36 de miliarde de euro pe care Airbus a anuntat-o anul trecut.

In timp ce Macron se pregateste pentru ultima zi a vizitei sale, a fost clar ca presedintele francez se bucura de atentie.

„Timpul personal pe care Xi il dedica vizitei arata ca Franta nu este considerata a fi o tara ca oricare alta”, a declarat reporterilor un Macron, in mod clar flatat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: