Teribilistul drogat care a ucis doi tineri la 2 Mai a mai fost prins cu droguri, dar procurorii DIICOT si judecatorii l-au iertat

news

sofer, drogat, 2 Mai, droguri, dosar penal, DIICOT, judecatori, procurori, iertat, scapat, taticu

Matei-Vlad Pascu, tanarul de 19 ani care a intrat sambata cu masina intr-un grup de pietoni si i-a ucis pe doi dintre ei, a fost cercetat anul trecut de DIICOT, pentru detinere fara drept de droguri de risc pentru consum propriu, scrie Libertatea.

Procurorii au dispus insa atunci renuntarea la urmarirea penala pe motiv ca ar fi fost vorba de o cantitate „mica” de droguri, iar Tribunalul Bucuresti a confirmat solutia, la inceputul acestui an.  Potrivit deciziei instantei, Matei-Vlad Pascu a fost prins, pe 3 februarie 2022, avand asupra sa „0,68 g canabis, in vederea consumului”.

Pe numele lui, DIICOT a deschis un dosar penal pentru infractiunea de detinere de droguri de risc, fara drept, in vederea consumului propriu. Dupa un an de cercetari, pe 21 decembrie anul trecut, procurorii au emis o ordonanta de renuntare la urmarire penala, invocand, printre altele, „cantitatea mica de droguri de risc detinuta, faptul ca suspectul a avut o atitudine sincera, precum si existenta unei disproportii vadite intre cheltuielile pe care le-ar implica desfasurarea unui proces penal si gravitatea urmarilor produse sau care s-ar fi putut produce prin savarsirea infractiunii”.

Detinerea fara drept de droguri de risc pentru consum propriu – in orice cantitate! – este pedepsita, conform Legii 143/2000, cu pedeapsa inchisorii de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Procurorii DIICOT au apreciat insa ca nu exista un interes public in urmarirea in continuare a suspectului.  Ei au precizat, in ordonanta 959/D/P/2022, ca „la aprecierea interesului public sunt avute in vedere si persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului dupa savarsirea infractiunii si eforturile depuse pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii”.

Mai mult, in decembrie anul trecut, cand au inchis dosarul, procurorii DIICOT nu i-au impus lui  Matei-Vlad Pascu sa urmeze vreun program de consiliere, pentru a renunta la consumul de droguri. Solutia dispusa de DIICOT a fost confirmata de Tribunalul Bucuresti, pe 10 ianuarie anul acesta.

Urmarile care s-ar fi putut produce din perspectiva afectarii sanatatii publice au fost reduse, elementul material (detinere) nefiind in masura sa releve un mod elaborat de comitere a faptei, prin mijloace de natura sa indice un pericol social ridicat”, a precizat judecatorul, in motivarea deciziei sale.  Magistratul a adaugat ca si el considera ca „eforturile organelor de urmarire penala necesare pentru desfasurarea procesului penal ar fi disproportionate prin raportare la gravitatea concreta a faptei, iar cheltuielile ce ar urma sa fie avansate ar putea fi canalizate spre cercetarea unor fapte cu urmari mai grave”.

Reamintim ca acelasi tanar cocolosit de procurori si judecatori a provocat, sambata trecuta, tot sub influenta drogurilor, un grav accident de circulatie, intrand cu masina intr-un grup de opt tineri, langa localitatea 2 Mai din Constanta. In urma impactului, o fata de 20 de ani si un baiat de 21 de ani au murit pe loc. Alti trei tineri, cu varste intre 19 si 20 de ani, au fost raniti.

La momentul in care scriem aceste randuri, criminalul se afla in arest preventiv, iar procurorii DIICOT si judecatorii sunt bine.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: