Belarus acuza: „Rusia este parjolita de infectie”. Si UE spune ca Moscova ascunde datele despre numarul infectiilor

externe

Presedintele Belarus, Aleksandr Lukasenko, sustine ca Rusia ascunde adevarat amploare a contaminarilor cu coronavirus. „Toata Rusia este parjolita de coronavirus,” a declarat Lukasenko. Intr-o declaratie, guvernul rus a sustinut ca afirmatiile sale „nu reflecta realitatea”.

Rusia raportase saptamana trecuta la OMS 93 de cazuri de infectii cu coronavirus si niciun deces. Marti, cifrele au fost aduse la zi, ajungand la 114 infectii, iar pana joi (19 martie), ele atinsesera 147 de infectii. Avand o populatie de 145 de milioane de oameni, tara are stranse relatii de afaceri si turistice cu niste tari care sunt puncte fierbinti ale contaminarii, precum China, UE si Iranul.

Dar totusi, cifrele transmise de Rusia, sunt mai mici chiar decat cele din microstatul Luxemburg (pana joi, 203 infectii) si se afla la o distanta imensa de Italia (35.713 infectii si 2.978 de decese). De asemenea, autoritatea insarcinata cu gestionarea testelor din Rusia, Rospotrebnadzor, a declarat ca a testat peste 116.000 de oameni, iar rata populatiei testate pozitiv (0,1%) este de departe cea mai scazuta din lume.

„Toata Rusia este parjolita de coronavirus,” a declarat Lukasenko luni, fara ca el sa ofere insa si probe. Intr-o declaratie, guvernul rus a subliniat ca afirmatiile sale „nu reflecta realitatea”, informeaza Rador.

Pe de alta parte, anomalia infectiilor din Rusia s-ar putea datora si faptului ca nu se prea stie cum se poate raspandi virusul, a subliniat ambasadorul rus in UE.

„Pana si cei mai calificati virusologi sau sociologi nu pot deocamdata sa faca o analiza detaliata si totala a situatiei din Rusia, din UE sau din oricare alta parte a globului”, a subliniat el. „Cercetatorii de-abia au inceput sa studieze noul virus”, a adaugat el.

„Desigur, actualele cifre din Rusia nu sunt credibile, la fel cum nu sunt credibile nici cifre din alte parti ale lumii”, a declarat pentru aceeasi sursa Judyth Twigg, profesor de politica la Virginia Commonwealth University din SUA. „Testarea nu tine pasul cu actuala circulatie a virusului. Aproape peste tot, actionam pe baza unor informatii incomplete”, a mai spus ea.

Potrivit celor de la The Moscow Times, un ziar rusesc independent, anomalia ruseasca s-ar putea datora si metodelor hieratice de testare ale celor de la Rospotrebnadzor. Asta s-ar mai putea datora si testelor de o calitate inferioara a celor de la Institutul Vector, o institutie subsidiara a Rospotrebnadzor

Dar daca Rusia ar fi mintit deliberat OMS, asta nu l-ar surprinde pe Eugene Finkel, profesor de relatii internationale la Universitatea Johns Hopkins (JHU) din Washington.

„Personal, daca cifrele devin alarmante, eu nu m-as baza pe faptul ca guvernul rus spune adevarul”, a declarat el pentru EUObserver.

S-ar putea ca invechitele servicii medicale ale Rusiei, mai ales din orasele mici, „sa fi impiedicat guvernul sa afle intr-adevar cifrele reale”, a subliniat el.

Dar criza de date se inscrie totodata si in calculele politice ale presedintelui rus Vladimir Putin, afirma Finkel . Profesorul de la JHU mai spune ca Putin se foloseste de criza din Rusia ca sa poata modifica niste prevederi constitutionale astfel incat sa-ti prelungeasca ‘domnia’”, afirma profesorul de la JHU.

Criza l-a ajutat pe Putin „sa le arate tuturor ca el e la carma si poate apara statul de orice pericol imaginabil”, a mai adagat profesorul.

„Dar asta inseamna ca cifrele trebuie sa nu fie prea mari”, spune Finkel.

„Rusia este destul de cunoscuta ca o tara care pacaleste publicul din tara si din afara, precum si institutiile straine atunci cand sunt in joc niste probleme delicate”, a mai spus el, dand ca exemple propaganda Rusiei cu ocazia tragediei aviatice MH17 si recenetele interdictii impuse de forurile olimpice din cauza unor recente cazuri de dopaj.

JHU reuneste toate datele legate de infectii intr-un ‘centru coronavirus’. Acesta monitorizeaza presa si mediile de socializare, dar primeste informa’ti si din partea unor autoriati din domeniul sanatatii, precum si din partea unor asociatii medicale.

Dar el „confirma” numarul cazurilor inainte ca OMS sa le publice, se arata pe pagina web a JHU. OMS nu a raspuns redactiei EUObserver atunci cand i s-a cerut sa spuna daca are incredere in cifrele Rusiei. Dar organizatia a precizat ca acest for al ONU de la Geneva nu dispune de un mecanism de verificare a datelor.

„Lucram cu datele oferite de statele membre”, a precizat o purtatoare de cuvant a OMS.

Lasand la o parte datele OMS, serviciul pentru relatii externe al UE a acuzat totodata Rusia ca gestioneaza „o semnificativa campanie de dezinformare” si pe tema altor probleme legate de coronavirus.

Ca de-obicei, campania este menita sa semene discordie intre tarile occidentale, arata acest serviciu al UE intr-o raport dat publicitatii.

„Minciunile sfruntate” ale Rusiei „se joaca cu vietile oamenilor”, avertizeaza raportul.

„Opriti difuzarea virala a dezinformarilor. Spalati-va pe maini si stati acasa daca nu va simtiti bine”, subliniaza acelasi text.

In ultimul timp, oficialii UE au depistat peste 80 de povesti false pe tema coronavirusului, difuzate de presa pro-Kremlins.

De exemplu, un post rusesc de televiziune a pretins ca ar fi vorba despre o arma biologica americana. Potrivit unui alt exemplu, o pagina web pro-Kremlin a pretins ca firmele farmaceutice occidentale au exagerat pandemia.

In acelasi timp, „false persoane avand legatura cu statul rus”, din mediile de socializare, „promoveaza … dezinformarea despre coronavirus in engleza, spaniola, italiana, germana si franceza”, se arata intr-o alta circulara care a fost dezvaluita in presa europeana.

Dar in ceea ce o priveste, Rusia a respins categoric acuzatiile UE. „Acest gen de inventii ieftine nu merita sa fie comentate”, a declarat un purtator rus de cuvant pentru EUObserver. Iar celor care finanteaza serviciile straine ale UE „ar trebui sa le arda obrajii de rusine” atunci cand vorbesc despre aceste rapoarte legate de o propaganda dusmanoasa, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: