„Belgia isi datoreaza existenta Rusiei”, sustine Putin. Care este insa adevarul

externe

Bruxelles

Presedintele rus Vladimir Putin este cunoscut pentru eforturile sale de a rescrie istoria. Recent, el a trecut de la Ucraina la istoria Belgiei. Vorbind la Festivalul Mondial al Tineretului de la Soci, Putin a afirmat ca Belgia trebuie sa multumeasca Rusiei pentru existenta sa ca stat independent, relateaza Meduza.

„Belgia a aparut pe harta lumii ca stat independent in mare parte datorita Rusiei si pozitiei Rusiei. Dar acest lucru nu mai conteaza astazi”, a spus el ca raspuns la o intrebare a unui participant belgian la festival, fara a oferi alte clarificari.

O serie de importante institutii media belgiene au preluat rapid stirea si au verificat cat adevar contin spusele lui Putin. Reprosandu-i presedintelui rus ca „rescrie istoria”, presa belgiana a subliniat ca imparatul rus Nicolae I a considerat Revolutia belgiana din 1830-1831, care a dus la infiintarea regatului independent al Belgiei, drept o „amenintare la adresa ordinii europene” si chiar a intentionat sa trimita trupe pentru a ajuta Regatul Tarilor de Jos sa reprime revolta.

Presa belgiana a mai afirmat ca Nicolae I a renuntat la planurile sale de interventie dupa ce Rusia a devenit preocupata de revolta din noiembrie din Polonia.

Decizia lui Nicolae I a fost in cele din urma influentata de alti factori, inclusiv de lipsa de finante, de problemele interne din cadrul Imperiului Rus si de refuzul aliatilor (si anume, Prusia si Austria) de a interveni in favoarea olandezilor. Marea Britanie s-a opus, de asemenea, interventiei, temandu-se ca aceasta ar putea duce la inceperea unui alt razboi pe scara larga pe continentul european. La Conferinta de la Londra, principalul sustinator al independentei Belgiei a fost Franta. Cu alte cuvinte, contributia Rusiei la independenta Belgiei a fost, in cel mai bun caz, pasiva.

De ce a ales Putin sa comenteze istoria Belgiei ramane neclar. Cu toate acestea, publicatia Politico sugereaza ca „s-ar putea sa nu fie o coincidenta”, mentionand ca „Occidentul este blocat in dezbateri aprinse cu privire la utilizarea activelor rusesti pentru a ajuta la finantarea razboiului din Ucraina, iar marea majoritate a acestor active sunt pastrate in Belgia, in depozitul de securitate Euroclear”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: