Belgia va investiga presupusa interventie a Rusiei in alegerile pentru Parlamentul European

externe

alexander de croo, premier, belgia

Belgia va investiga presupusa interventie a Rusiei in alegerile pentru Parlamentul European, dupa ce serviciile de informatii ale tarii au confirmat existenta unor „retele de interferenta pro-ruse”, a declarat vineri prim-ministrul Alexander De Croo, potrivit CNN.

Obiectivul Moscovei „este sa ajute alegerea mai multor candidati pro-rusi la Parlamentul European” pentru a slabi sprijinul UE pentru Ucraina, a declarat De Croo reporterilor.

O investigatie recenta a autoritatilor cehe a descoperit o „operatiune de influenta pro-rusa in Europa” care implica spionaj, a spus De Croo, care a subliniat ca Moscova a abordat membrii parlamentului UE si chiar i-a platit pe unii pentru a promova o „agenda rusa”.

„Serviciile de informatii belgiene au confirmat existenta retelelor de interferenta pro-rusa” cu activitati in mai multe tari europene, inclusiv Belgia, a spus De Croo, adaugand ca autoritatile judiciare din Belgia au confirmat ca ingerinta Rusiei va fi supusa urmaririi penale.

„Platile in numerar nu au avut loc in Belgia, insa interferentele da”, a adaugat De Croo.

El nu a numit suspecti si nu a oferit detalii suplimentare despre agentii sau persoane presupuse a fi implicate in traficul de influenta.

Rusia nu a comentat public acuzatiile Belgiei.

„Obiectivul este foarte clar: un sprijin european slabit pentru Ucraina serveste Rusiei pe campul de lupta, iar acesta este scopul real al ceea ce s-a descoperit in ultimele saptamani”, a spus el. „Sunt preocupari foarte serioase si de aceea am luat masuri… nu putem permite acest tip de amenintare rusa in mijlocul nostru. Trebuie sa actionam atat la nivel national, cat si la nivelul UE”, a continuat premierul.

El a adaugat ca Belgia, ca unul dintre sediile institutiilor UE, are responsabilitatea „de a sustine ca dreptul fiecarui cetatean la un vot liber si in siguranta poate fi mentinut”, dar ca „mai multe instrumente pentru a lupta impotriva propagandei ruse si a combate dezinformarea rusa” sunt necesare si la „nivelul UE”. „Ne aflam intr-o noua realitate si trebuie sa ne adaptam la acea noua realitate”, a spus el.

In prezent, Belgia detine presedintia UE. Urmatoarele alegeri pentru Parlamentul European vor avea loc in perioada 6-9 iunie, potrivit Consiliului European.

UE a donat miliarde Ucrainei in sprijinul militar de la inceputul invaziei Rusiei in februarie 2022 si a sanctionat oficialii rusi. Dar Viktor Orban – prim-ministrul ungar si aliatul presedintelui rus Vladimir Putin – a oprit negocierile de aderare a Kievului cu UE si a amanat acordurile de ajutor.

Partidele de extrema dreapta si populiste, dintre care unele sunt considerate apropiate de Kremlin, se asteapta sa obtina victorii la alegerile pentru Parlamentul European. Exista ingrijorari ca acest lucru ar influenta si, eventual, ar slabi sprijinul general al UE pentru Ucraina.

Sprijinul european pentru Ucraina a devenit din ce in ce mai important, pe masura ce sprijinul SUA pentru Kiev a slabit in ultimele luni. Oficialii europeni discuta in mod regulat despre acoperirea deficitului de finantare si se tem de ce implicatii ar putea avea revenirea lui Donald Trump la Casa Alba.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: