Benzina s-a scumpit cu 60% in Argentina, carnea cu 70%. Efectele primelor masuri ale noului presedinte Javier Milei

externe

Javier Milei

Sub noul presedinte al Argentinei, pretul benzinei a crescut cu 60%, iar pretul scutecelor s-a dublat. Javier Milei a avertizat ca lucrurile se vor inrautati inainte de a se imbunatati. Acum, argentinienii traiesc acest lucru, arata The New York Times intr-un amplu reportaj.

In ultimele doua saptamani, pretul carnii de vita a crescut cu 73%, in timp ce pretul dovleceilor a crescut cu 140%. O soferita Uber a platit cu 60% mai mult pentru a-si umple rezervorul. Iar un tata a declarat ca a cheltuit de doua ori mai mult pe scutece pentru copilul sau mic decat luna trecuta.

In Argentina, o tara sinonima cu inflatia galopanta, oamenii sunt obisnuiti sa plateasca mai mult pentru aproape orice. Dar, sub conducerea noului presedinte al tarii, viata devine rapid si mai dureroasa.

Atunci cand Javier Milei a fost ales presedinte, la 19 noiembrie, tara suferea deja din cauza celei de-a treia cea mai mare rata a inflatiei din lume, cu preturi in crestere cu 160% fata de anul precedent.

Dar, de cand Milei a preluat functia la 10 decembrie si a devalorizat rapid moneda argentiniana, preturile au crescut intr-un ritm atat de ametitor incat multi locuitori din aceasta tara sud-americana de 46 de milioane de locuitori isi fac noi calcule cu privire la modul in care afacerile sau casele lor pot supravietui crizei economice mult mai profunde pe care tara o suporta deja.

„De cand Milei a castigat, suntem ingrijorati tot timpul”, a declarat Fernando Gonzalez Galli, 36 de ani, profesor de filosofie la un liceu din Buenos Aires.

Galli a incercat sa faca reduceri fara a inrautati viata celor doua fiice ale sale, care au 6 ani si 18 luni, inclusiv sa treaca la o marca mai ieftina de scutece si sa se grabeasca sa isi cheltuiasca pesos argentinieni inainte ca valoarea lor sa se dezintegreze si mai mult. „De indata ce imi primesc salariul, ma duc sa cumpar tot ce pot”, a spus el.

Nahuel Carbajo, in varsta de 37 de ani, proprietar al Naranjo Bar, un bar de vinuri la moda din Buenos Aires, a declarat ca, la fel ca majoritatea argentinienilor, s-a obisnuit cu cresterile regulate de preturi, insa saptamana trecuta a depasit cu mult ceea ce era obisnuit chiar si el.

De cand a castigat Milei, pretul pentru friptura de calitate superioara pe care o serveste Carbajo a crescut cu 73%, ajungand la 14.580 de pesos, adica aproximativ 18 dolari, pe kilogram; o cutie de cinci kilograme de dovlecei a crescut la 15.600 de pesos, de la 6.500; iar avocado costa cu 51% mai mult decat la inceputul acestei luni.

„Nu exista nicio posibilitate ca salariile sau veniturile oamenilor sa se adapteze cu aceasta viteza”, a spus Carbajo.

Purtatorul de cuvant al lui Milei, Manuel Adorni, a declarat ca accelerarea inflatiei a fost consecinta inevitabila a remedierii in sfarsit a economiei distorsionate a Argentinei.

„Am fost lasati cu o multitudine de probleme si chestiuni nerezolvate pe care trebuie sa incepem sa le abordam”, a spus el. „Inevitabil, vom trece prin luni de inflatie ridicata”.

Milei i-a avertizat pe argentinieni ca planurile sale de a micsora guvernul si de a reface economia vor durea la inceput. „Prefer sa va spun adevarul inconfortabil decat o minciuna confortabila”, a spus el in discursul sau inaugural, adaugand saptamana trecuta ca a vrut sa puna capat „modelului de declin” al tarii.

Economia argentiniana este impotmolita in criza de ani de zile, cu o inflatie cronica, o saracie in crestere si o moneda a carei valoare s-a prabusit. Turbulentele economice i-au deschis calea spre presedintie dlui Milei, un outsider politic care a petrecut ani de zile ca economist si expert de televiziune, criticand ceea ce el numea politicieni corupti care au distrus economia, adesea pentru castig personal.

In timpul campaniei, el a promis ca va ataca cu drujba cheltuielile publice si reglementarile, manuind chiar si o drujba reala la mitinguri.

Dupa victoria lui Milei, cresterea preturilor a inceput sa se accelereze in asteptarea noilor sale politici.

Guvernul de stanga anterior a folosit controale valutare complicate, subventii pentru consumatori si alte masuri pentru a umfla valoarea oficiala a peso-ului si pentru a mentine mai multe preturi cheie la un nivel scazut in mod artificial, inclusiv pentru gaz, transport si electricitate.

Milei a promis sa anuleze toate acestea si nu a asteptat mult timp sa treaca la treaba.

La doua zile dupa preluarea mandatului, Milei a inceput sa reduca cheltuielile guvernamentale, inclusiv subventiile pentru consumatori. De asemenea, a devalorizat peso cu 54%, plasand cursul de schimb al guvernului mult mai aproape de evaluarea pietei.

Economistii au declarat ca astfel de masuri erau necesare pentru a rezolva problemele financiare pe termen lung ale Argentinei. Dar au adus si suferinta pe termen scurt, sub forma unei inflatii si mai rapide. Unii analisti au pus sub semnul intrebarii lipsa unor plase de siguranta adecvate pentru cei mai saraci argentinieni.

In noiembrie, preturile au crescut cu 13% fata de octombrie, potrivit datelor guvernamentale. Analistii preconizeaza ca preturile vor creste cu inca 25-30% in aceasta luna. Iar de acum si pana in februarie, unii economisti prognozeaza un salt de 80%, potrivit lui Santiago Manoukian, economist sef la Ecolatina, o firma de consultanta economica.

Previziunile sunt partial cauzate de cresterea preturilor la gaze, care au crescut cu 60% intre 7 si 13 decembrie si au un efect de recul asupra economiei.

Devalorizarea monedei a facut ca produsele importate, cum ar fi cafeaua, aparatele electronice si benzina, sa fie imediat mai scumpe, deoarece pretul acestora este exprimat in dolari americani. De exemplu, un abonament lunar la Netflix in Argentina a crescut cu 60%, ajungand la 6.676 pesos, adica 8,30 dolari, a doua zi dupa devalorizare. De asemenea, i-a determinat pe unii producatori interni, inclusiv agricultori si crescatori de bovine, sa majoreze preturile pentru a le alinia la propriile costuri in crestere.

Avand in vedere inflatia ridicata cronica, sindicatele negociaza adesea majorari mari pentru a incerca sa tina pasul, insa aceste cresteri salariale sunt rapid absorbite de cresterile bruste ale preturilor. Lucratorii informali, o lista care include dadace si vanzatori ambulanti si care reprezinta aproape jumatate din economie, nu primesc, de asemenea, astfel de majorari.

Miercuri, Milei a facut noi pasi importanti pentru a reforma guvernul si economia printr-un decret de urgenta care reduce semnificativ rolul statului in economie si elimina o serie de reglementari.

Masura interzice statului sa reglementeze piata imobiliara de inchiriere si sa stabileasca limite pentru comisioanele pe care bancile si casele de asigurari de sanatate le pot percepe de la clienti; modifica legislatia muncii pentru a facilita concedierea lucratorilor, punand totodata limite la greve; si transforma companiile de stat in societati comerciale, astfel incat acestea sa poata fi privatizate.

Multi analisti juridici au pus imediat la indoiala constitutionalitatea decretului, afirmand ca Milei incearca sa submineze Congresul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: