Berbeceanu cere Guvernului amenzi mai dure pentru patronii de restaurante: „Suspendarea temporara a activitatii, a autorizatiei de functionare”

news

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat luni ca este nevoie ca Guvernul sa mareasca considerabil cuantumul amenzilor prevazute pentru agentii economici care incalca masurile de restrictie. De luni au intrat in vigoare masuri de relaxare in Capitala.

”Am facut o sedinta operativa cu sefii structurilor de ordine si siguranta publica, cu cei cu atributii de control in acest domeniu, cu seful Politiei Capitalei, cu seful Jandarmeriei, cu seful IGSU, am hotarat constituirea de echipe mixte si intensificarea controalelor. De asemenea, am sesizat Guvernul Romaniei si personal, apreciez ca este nevoie ca intre reglementarile care vizeaza regimul sanctionator sa fie introdusa si posibilitatea de a suspenda temporar activitatea unui agent economic, atunci cand incalca legile.

De ce? Pentru ca si inainte de aceasta relaxare partiala, legea era incalcata, politistii si jandarmii mergeau, constatau aspectul asta, aplicau sanctiunea contraventionala prevazuta de lege, in valoare de 5.000 de lei, care asa cum bine stiti reprezinta consumatia la o masa la o terasa din Herastrau, amenda care era sau nu platita, iar operatorul economic respectiv, cel sanctionat, isi continua activitatea nestingherit. Asadar, apreciez ca este nevoie de masuri mai dure, care sa mearga pana la suspendarea temporara a activitatii, a autorizatiei de functionare a operatorului economic respectiv”, a declarat Berbeceanu la RFI.

Intrebat cum se desfasoara o actiune de control si daca e de presupus ca politistii numara mesele dintr-un restaurant, pentru a vedea daca se respecta proportia de 30%, prefectul Capitalei a raspuns: ”Este destul de evident ca daca intri intr-un local si vezi foarte mare aglomeratie, vezi mai mult de sase persoane la o masa, vezi ca nu este respectata distanta dintre mese, este destul de usor de constatat”.

Teatrele, cinematografele, restaurantele, barurile, cafenelele si salile de jocuri de noroc din Bucuresti se vor redeschide la 30% din capacitate, incepand de luni, ora 0,00, urmare a unei decizii adoptate, vineri, de Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta. Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, sustinea chiar inainte de alegeri ca dupa alegeri Romania va fi bagata in lockdown.

Astfel, s-a dispus reluarea activitatii in spatii inchise, la o capacitate de maxim 30% in domeniul HORECA, precum si in domeniul cultural, de divertisment si recreativ incepand cu data de 25.01.2021, ora 0,00, cu conditia mentinerii ratei de incidenta sub 3/1.000 de locuitori.

Municipiul Bucuresti ramane pentru a cincea zi in zona galbena in ceea ce priveste rata de infectare cu noul coronavirus, cumulata la 14 zile, dupa ce duminica a inregistrat 2,37 cazuri la mia de locuitori, potrivit datelor anuntate de Grupul pentru Comunicare Strategica (GCS).

Vineri, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a afirmat ca decizia Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta a tinut cont de scaderea ratei de infectare cu noul coronavirus inregistrata in ultimele zile.

„In Bucuresti, astazi (vineri – n.r.) am inregistrat o rata de infectare de 2,52 la mia de locuitori. Este a treia zi consecutiva in care incidenta este sub 3 la mie, fapt pentru care, din punct de vedere legal, a trebuit sa convocam Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgenta, sa analizam situatia si sa luam o hotarare. Astfel, cu 47 de voturi ‘pentru’, un vot „impotriva” si patru abtineri s-a hotarat ca, incepand de luni, de la 0.00, deci din 25 ianuarie, sa fie relaxate mai multe masuri restrictive existente in vigoare la acest moment. Masurile de relaxare vizeaza domeniul HORECA. Restaurantele, barurile, cafenelele vor functiona in intervalul orar 6,00 – 21,00 la o capacitate de maximum 30%, cu respectarea tuturor normelor stabilite prin lege”, a precizat Berbeceanu in cadrul unei declaratii acordate presei.

El a mentionat, totodata, ca in sali de spectacol, teatre si cinematografe va fi permis accesul publicului in limita a 30% din capacitate. De asemenea, operatorilor licentiati in domeniul jocurilor de noroc li se va permite functionarea in limita a 30% din capacitatea salilor, in intervalul orar 6,00 – 21,00.

Prefectul Capitalei a atras atentia ca a cerut organelor in drept sa intensifice controalele pentru a se asigura ca normele in vigoare sunt respectate si a cerut bucurestenilor prudenta in continuare.

„Recomandam cetatenilor municipiului Bucuresti prudenta. Si autoritatile sunt prudente si, pe de o parte, acesta este motivul pentru care am hotarat ca aceste masuri sa fie relaxate incepand cu data de luni. Pe de alta parte, am considerat ca toti operatorii economici sa aiba timpul necesar sa amenajeze salile dedicate activitatii pe care o desfasoara, in conformitate cu prevederile legale. In mod categoric, vom fi intransigenti. Anterior sedintei extraordinare a Comitetului Municipal pentru Situatii de Urgenta am avut o intalnire cu sefii Politei, Jandarmeriei si IGSU de pe raza Municipiului Bucuresti. Am hotarat intensificarea controalelor pentru a verifica modul in care sunt respectate normele in vigoare”, a spus prefectul.

Hotararea CMBSU mai prevede ca de luni activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare este permisa fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6,00 – 23,00.

In aceeasi hotarare se mai stipuleaza ca prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si a bauturilor alcoolice si nealcoolice sunt permise in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu asigurarea unei distante de minimum 2 m intre mese si participarea a maximum 6 persoane la o masa, daca sunt din familii diferite si cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin Ordinul comun al ministrului sanatatii, ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 1493/2788/149/2020.

Mai mult despre:

Comentarii: