Berlinul l-a refuzat pe Ciolacu, nu vrea sa trimita trupe in Romania: „Germania nu e obligata sa trimita militari in Romania”

news

Guvernul german a respins miercuri cererea premierului Marcel Ciolacu de a stationa trupe pe teritoriul Romaniei, anunta agentia DPA, citata de Agerpres.

Un purtator de cuvant al Ministerului german al Apararii a declarat ca Germania considera ca „nu este obligata” sa trimita o brigada a Bundeswehr-ului in Romania, intrucat mentine o cooperare militara cu Lituania in cadrul NATO, in timp ce Franta coopereaza cu Romania.

Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, a promis saptamana trecuta Lituaniei ca 4.000 de soldati germani vor fi stationati in aceasta tara.

Premierul roman Marcel Ciolacu a declarat marti, in timpul unei conferinte de presa comune la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz, ca vrea trupe germane in Romania pentru a ajuta la securizarea flancului estic al NATO.

Marcel Ciolacu a fost intrebat la conferinta de presa la ce se asteapta in privinta consolidarii flancului estic al NATO in contextul Summitului de la Vilnius si dupa ce Germania a promis ca 4.000 de soldati vor fi plasati in Lituania.

„Eu sper ca pe teritoriul Romaniei, cat de curand, sa avem militari germani permanenti. Este evident ca va fi un conflict de lunga durata. Mai mult, cu totii ne-am fi asteptat, poate, sa se inchida acest conflict din aceasta ofensiva a Ucrainei, dar cu totii stim ca nu se putea acest lucru. Datele care sunt publice poate nu sunt atat de incurajatoare, dar sunt ferm convins ca lucrurile in teatrul de operatii, in acest moment, arata cu totul altfel. Da, cred ca pe teritoriul Romaniei trebuie sa existe trupe germane permanente si sper ca, impreuna cu domnul cancelar, sa luam deciziile cat mai rapid in acest sens si in acest demers”, a spus Ciolacu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: