„Bezna absoluta a mintii domnului Vela. E foarte grav ce a facut”. CTP, analiza dura, cere demiterea lui Vela

analize

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu face o analiza dura a modului in care ministrul de Interne, Marcel Vela, s-a comportat in scandalul generat de protocolul dintre MAI si BOR privind relaxarea interdictiilor in noaptea de Inviere. Presedintele Iohannis a anuntat, miercuri, ca cere anularea acestui protocol.

„Au mai fost si alte situatii in care mesajele presedintelui, premierului si guvernului s-au batut cap in cap. Aceasta insa e o situatie care poate avea consecinte grave, pentru ca creeaza in mintea oamenilor in primul rand confuzie, care duce la neincredere in autoritati. Ce sa mai creada oamenii acum, sa se duca, sa nu se duca la biserica? Bineinteles ca aici intervine coeficientul de credibilitae al persoanei care vorbeste. In cazul presedintelui Iohannis, e mult mai mare, e ales cu o larga majoritate, e de presupus ca va conta mai mult ce spune dansul decat ce spune dl Vela sau chiar dl Orban.

De ce au facut asta dl Orban si dl Vela? Pentru ca sunt preocupati de viitoarele alegeri, pentru ca doresc ca, in ciuda masurilor dure pe care presedintele Iohannis si le-a asumat fara rest – si pentru ca dansul nu mai are o presiune politica acum in spate, isi va termina mandatul, dupa care isi va scrie memoriile, in vreme ce domnii Orban si Vela vor sa para amicii poporului, ai credinciosilor, pe dedesubtul ordonantelor militare pe care tot ei le-au prezentat ca niste arhangheli.

Dl Vela facut azi niste declaratii astazi, mai tari decat protocolul anuntat ieri. A venit cu niste ziceri, supozitii, cum ca PSD are de gand sa organizeze revolte, sa duca lumea la biserica sub conducerea primarilo PSD, fara niciun fel de dovezi. Cum poti sa vii cu asemenea afirmatii? Apoi a spus ca se doreste crearea unor evenimente de tip 10 august, ceea ce este bezna absoluta a mintii domnului Vela. Ce a fost la 10 august? Niste oameni iesiti sa protesteze pasnic au fost batuti si gazati de jandarmi. Si dl Vela ce ne spune acum? PSD vrea sa aduca oamenii la biserici si jandarmii mei o sa-i bata, asta vrea PSD sa creeze, asta ne spune dl Vela. Asta inseamna eveniment de tip 10 august. Cred ca are un moment de pauza mentala ministrul de Interne.

Sa mai analizam chestiuni practice. Ce protocol? Dl Vela face parte din Guvernul Romaniei. Guvernul lucreaza prin ordonante, hotarari, nu prin astfel de protocoale facute de un ministru. Acest protocol trebuia sa aiba avizul Ministerul Sanatatii? Cand se incheie acte de catre Guvern, ele au o serie de avize, dupa caz: sanatate, justitie, externe. In acest caz, era imposibil sa se incheie asa ceva fara avizul Ministerului Sanatatii, aviz pe care dl Tataru nu l-ar fi dat in veci. I-am vazut pozitia cat se poate de profesionista si de ferma impotriva acestui acord. E foarte grav ce a facut dl Vela. Ce face Patriarhia nu e de mirare. E vorba de o intelegere pe sub sfanta masa a acestor doua partide: BOR – pe care eu am laudat-o pana acum pentru faptul ca a acceptat si promovat masurile de izolare, dar caare acum nu a rezistat ocaziei sa smulga o bucata de capital politic de la credinciosi, gand la gand cu bucurie cu dl Orban, dl Vela si altii din PNL.

Nu stim ce i-a spus dl Vela presedintelui ca se face. Asta spune dl Vela. Cum ar fi putut sa fie de acord pesedintele Iohannis, din toate punctele de vedere, politic, logic, uman, dupa ce iese ieri cu acel discurs fara rest, dur, in care a si fost acuzat de diversi ca e doar intuneric ca nu e o speranta, o iluzie – nu, a fost ferm si dur, si dupa asta cum ar fi putut sa fie de acord cu acea panarama de acord? Pentru ca el nu e bun nici pentru credinciosi. Ideea asta, sa vina politia cu lumina acasa – il am pe Iisus in minte acum, nu mai e intre doi talhari, e adus credinciosilor de doi politisti ai lui Vela, insfacat de coate, de-a stanga si de-a dreapta”, a declarat CTP la Digi24.

Jurnalistul a spus in incheiere ca Marcel Vela ar trebui sa fie schimbat din functie.

Mai mult despre: ,

Comentarii: