externe

Putin refuza sa discute cu Biden pentru a „pune capat razboiului” din Ucraina. Kremlinul anunta conditii inacceptabile pentru o „posibila solutionare”

Kremlinul a respins vineri conditiile mentionate cu o zi inainte de presedintele american Joe Biden care s-a declarat gata sa discute cu Vladimir Putin daca acesta din urma isi retrage trupele din Ucraina pentru a pune capat conflictului, informeaza Reuters si France Presse.

„Biden a spus de facto ca negocierile vor fi posibile numai dupa ce Putin va parasi Ucraina”, ceea ce Moscova „evident” ca respinge, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov. „Operatiunea militara continua”, a adaugat el.

Presedintele Vladimir Putin este deschis discutiilor despre o posibila solutionare a conflictului in Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaste teritoriile anexate ca fiind ruse impiedica gasirea unui posibil compromis, a explicat Kremlinul.

„Presedintele Federatiei Ruse a fost intotdeauna, este si ramane deschis negocierilor pentru a ne asigura interesele”, a declarat reporterilor purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov, intrebat despre remarcile lui Biden.

„Cel mai preferat mod de a ne atinge interesele este prin mijloace pasnice, diplomatice”, a adaugat Peskov. „Putin a fost, este si ramane deschis contactelor si negocierilor”, a insistat el.

Presedintele SUA, Joe Biden, a declarat joi ca ar fi pregatit sa se intalneasca cu Vladimir Putin „daca exista un interes ca acesta sa decida ca este in cautarea unei modalitati de a pune capat razboiului”.

Vorbind cu jurnalistii, alaturi de presedintele francez Emmanuel Macron, Biden a subliniat ca Putin nu a facut inca acest lucru. Biden si Macron au subliniat ca vor continua sa se opuna razboiului Rusiei.

Dupa discutiile de la Casa Alba, presedintii american si francez au emis o declaratie comuna in care au promis „sprijin continuu pentru apararea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei”, intensificarea livrarii de sisteme de aparare antiaeriana si planuri pentru o conferinta internationala privind Ucraina la Paris pe 13 decembrie.

Sugestia presedintelui Biden de a fi gata sa discute cu liderul rus a fost insotita de un avertisment puternic, iar omologul sau francez a declarat ca „nu ii vom indemna niciodata pe ucraineni sa faca un compromis care nu va fi acceptabil pentru ei”.

Declaratiile au venit la cateva ore dupa ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a plans ca tarile europene nu au oferit nimic concret pana acum in materie de mediere, precizeaza BBC. „Macron, de altfel, a declarat in mod regulat in ultimele doua saptamani ca planuieste o conversatie cu presedintele rus”, a declarat Lavrov, adaugand in acelasi timp ca Rusia nu a avut niciun semnal pe canale diplomatice.

Lavrov a precizat fostul secretar de stat american John Kerry este genul de personalitate care a fost in trecut capabila sa rezolve problemele si sa se angajeze intr-un dialog adevarat.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

9 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

7 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

9 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

9 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

10 ore ago