externe

„Biden este pregatit pentru o optiune militara in cazul Iranului”. Anuntul trimisului special al SUA pentru Iran, Robert Malley

Trimisul special al SUA pentru Iran, Robert Malley, a anuntat ca presedintele Joe Biden este pregatit pentru o optiune militara pentru a impiedica Iranul sa obtina arma nucleara in cazul in care sanctiunile si diplomatia esueaza, scrie Iran International.

In cadrul unui interviu acordat podcastului Playlist de la Foreign Policy, Malley a declarat ca SUA si Iranul au fost foarte aproape de a ajunge la un acord pentru a relansa acordul nuclear din 2015 – sau Planul Comun si Cuprinzator de Actiune (JCPOA) – de mai multe ori in ultimii doi ani, ultima data in luna august, dar de fiecare data Iranul a facut un pas inapoi si a venit cu noi cerinte care, de multe ori, nu aveau nicio legatura cu negocierile nucleare.

„Vom avea sanctiuni, presiune si diplomatie. Daca nimic din toate acestea nu functioneaza, presedintele a spus si, in ultima instanta, va fi de acord cu o optiune militara, pentru ca, daca este nevoie de asta pentru a impiedica Iranul sa dobandeasca o arma nucleara, asta se va intampla. Dar nu suntem acolo”, a spus el.

Aparand eforturile administratiei Biden de a pastra diplomatia ca optiune si criticand administratia Trump pentru modul in care a actionat, el a spus: „Suntem datori sa avem o examinare onesta a modului in care sanctiunile functioneaza si a modului in care nu functioneaza”.

Sistemul iranian in ansamblul sau este divizat si nu a ajuns inca la concluzia daca doreste cu adevarat sa revina la acord, astfel ca de fiecare data cand Teheranului i s-a prezentat un acord, chiar si in legatura cu acordurile considerate corecte de alte parti, precum Rusia si China, Iranul a fost cel care a dat inapoi.

„Iranul a respins nenumarate ocazii de a reveni la acord… Suntem pregatiti pentru o lume cu JCPOA si fara JCPOA. Am continuat sa punem presiune asupra Iranului… Ne-am asigurat ca exista sanctiuni pentru sprijinul lor pentru terorism, pentru incalcarea drepturilor omului, pentru programul lor balistic si pentru programul lor nuclear”, a adaugat el. „JCPOA nu se afla pe ordinea de zi din cauza pozitiei Iranului, iar noi continuam politica noastra de a raspunde la toate activitatile destabilizatoare ale Iranului”.”

El a vorbit, de asemenea, despre multe probleme ingrijoratoare care emana din Iran, afirmand ca SUA sprijina aspiratiile poporului iranian de a obtine drepturile si libertatile fundamentale de care ar trebui sa se bucure toate popoarele de pe glob. „Mobilizam atentia internationala, punand in lumina reflectoarelor ceea ce se intampla in Iran. Este foarte important ca lumea sa stie intr-un moment in care regimul iranian incearca sa ascunda ceea ce se intampla”, a declarat el.

De asemenea, administratia a pus in lumina reflectoarelor evolutiile din Iran prin sanctionarea celor care, in sus si in josul lantului, incalca drepturile fundamentale ale poporului iranian, „fie ca este vorba de o conducere de varf sau de o persoana anonima intr-o inchisoare”, a precizat Malley. „Lumea ar trebui sa stie cine se afla in spatele acestei represiuni”.

De asemenea, el a declarat ca Washingtonul face presiuni pentru a lua masuri impotriva Republicii Islamice in organismele internationale, mentionand rezolutia din cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului si demersul de a da afara Iranul din Comisia ONU privind statutul femeii. „Este o aberatie, o anomalie completa, ca Iranul sa fie in comisia care ar trebui sa apere drepturile femeilor cand le reprima”, a adaugat el.

Statele Unite vor continua sa isi exprime sprijinul pentru iranienii care protesteaza pentru drepturile lor, a reiterat el, spunand ca „este o pagina extraordinara din istoria Iranului care se scrie in acest moment”.

Laudand „curajul, determinarea, persistenta si creativitatea iranienilor, in special a femeilor si fetelor”, Malley a spus ca „nu vom fi autorii; putem fi acolo pentru a ne exprima sprijinul pentru drepturile fundamentale ale iranienilor”. „Aceasta pagina va fi scrisa chiar de iranieni. Nu va fi scrisa la Washington, la Londra sau oriunde in lume, in afara de Iran”.

Miercuri, secretarul de stat american a declarat ca Republica Islamica are o intelegere profund incorecta a poporului sau si incearca sa dea vina pe altii pentru protestele actuale.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

7 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

7 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

7 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

7 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

7 ore ago