externe

Biden il va indemna pe Xi Jinping sa tina in frau Coreea de Nord

Luni, in marja summitului G20, presedintele Joe Biden il va avertiza pe omologul chinez Xi Jinping ca dezvoltarea arsenalului nord-coreean va determina o intarire a prezentei militare americane in Asia, a declarat consilierul pentru securitate nationala, Jake Sullivan, la bordul Air Force One, citat de Reuters.

Statele Unite sunt ingrijorate de faptul ca nord-coreenii intentioneaza sa reia testarea bombelor nucleare pentru prima data din 2017 si considera ca Rusia si China au parghia necesara sa-i convinga sa nu faca acest lucru.

Biden si Xi urmeaza sa aiba prima lor intalnire fata in fata in calitate de lideri nationali in marja summitului G20 din Bali.
Consilierul pentru securitate nationala de la Casa Alba, Jake Sullivan, a spus ca Biden ii va spune lui Xi ca Phenianul reprezinta o amenintare, nu doar pentru Statele Unite si aliatii sai Coreea de Sud si Japonia, ci si pentru pacea si stabilitatea in intreaga regiune.

In cazul in care Coreea de Nord „continua pe aceasta cale, va determina pur si simplu o intarire a prezentei militare si de securitate americane in regiune”, asa ca este in interesul Beijingului „sa joace un rol constructiv in limitarea celor mai rele tendinte ale Coreei de Nord”, a adaugat Sullivan.

Oficialul american a afirmat, de asemenea, ca ramane la latitudinea Beijingului daca va decide sa creasca sau nu presiunea asupra regimului de la Phenian. „Daca aleg sa faca acest lucru sau nu, depinde, desigur, de ei”, a spus acesta.

Sanctiunile internationale nu au reusit sa opreasca programele de inarmare ale Coreei de Nord. Numarul record de testari din acest an a inclus rachete balistice intercontinentale concepute pentru a ajunge pana in SUA.

In timp ce China si Rusia au sustinut sanctiunile inasprite ale Natiunilor Unite dupa ultimul test nuclear al Coreei de Nord in 2017, in mai au respins propunerea SUA pentru mai multe sanctiuni ONU pentru noile lansari de rachete balistice.

Oficialii americani au acuzat ambele tari ca au permis programele de rachete si bombe ale Phenianului, nereusind sa impuna in mod corespunzator sanctiunile Consiliului de Securitate al ONU.

Daniel Russel, consilier american pentru Asia de Est in cadrul administratiei Obama, a declarat recent ca Beijingul ar putea deveni in cele din urma un factor de restrictie.

Acest lucru s-ar putea intampla daca si-ar simti propria securitate amenintata in mod direct, nu numai de capacitatile Coreei de Nord, ci si de acumularea de forte americane si aliate pentru a le face fata, a declarat el pentru Reuters.

Duminica, in Cambodgia, Biden va avea discutii cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida si cu presedintele sud-coreean Yoon Suk-Yeol pentru a discuta despre cum sa franeze programul nuclear al Coreei de Nord.

Legaturile SUA cu China sunt la cel mai slab nivel din ultimele decenii, iar un inalt oficial al administratiei a spus ca intalnirea are ca scop limitarea deteriorarii legaturilor, dar va fi sincera cu privire la preocuparile SUA, cum ar fi Taiwan si drepturile omului.

Sullivan a mai spus ca Biden spera ca primele sale discutii fata in fata cu Xi vor duce la mai multe astfel de intalniri.

„Cred ca presedintele considera ca acest lucru nu este sfarsitul liniei, ci mai degraba inceputul unei serii de angajamente care vor include si alte intalniri intre lideri”, a adaugat Sullivan.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

12 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

12 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

12 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

3 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

12 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

13 ore ago