externe

Biden nu va merge la summitul ucrainean pentru pace din Elvetia. El a ales o actiune electorala in California

Presedintele SUA, Joe Biden, va lipsi de la summitul pentru pace care va avea loc luna viitoare in Elvetia, preferand sa mearga la o strangere de fonduri pentru campania electorala din California, la care ar trebui sa participe alaturi de George Clooney, Julia Roberts si alte vedete, relateaza Bloomberg.

Elvetia a programat conferinta pentru 15-16 iunie, dupa reuniunea G7 din Italia. Mai multi lideri G7 intentioneaza sa i se alature, dar nici Biden si nici vicepresedintele Kamala Harris nu vor fi prezenti.

Biden este programat sa zboare de la reuniunea G7 din sudul Italiei la Los Angeles pentru o strangere de fonduri pe 15 iunie. Alaturi de Clooney si Roberts, el va fi insotit si de fostul presedinte Barack Obama.

Decizia subliniaza trecerea lui Biden din ce in ce mai mult in modul campanie electorala, in timp ce incearca sa reduca avansul fostului presedinte Donald Trump in statele indecise inainte de alegerile din noiembrie. La aceasta urgenta se adauga faptul ca Trump a eclipsat luna trecuta eforturile de strangere de fonduri ale lui Biden pentru prima data in actualul ciclu electoral, strangand 76 de milioane de dolari fata de 51 de milioane de dolari ale lui Biden.

De asemenea, aceasta reflecta pesimismul cu privire la conferinta pe care Elvetia a acceptat sa o gazduiasca atunci cand presedintele Volodimir Zelenski a vizitat tara in ianuarie. Cu toate acestea, aproximativ 70 de tari vor participa la summit la un nivel sau altul, inclusiv lideri precum premierul canadian Justin Trudeau si cancelarul german Olaf Scholz, in timp ce premierul japonez Fumio Kishida este, de asemenea, probabil sa fie prezent.

Absenta Chinei il va dezamagi probabil pe Zelenski. Beijingul a fost vazut de mult timp ca un actor-cheie in acest proces, avand in vedere legaturile sale stranse cu Moscova, dar pana acum a lipsit de la majoritatea reuniunilor care au precedat summitul.

China si alte cateva tari din asa-numitul Sud Global au insistat asupra implicarii Rusiei in acest proces. Ucraina si aliatii sai nu doresc sa implice Moscova pana cand nu va exista un set de principii general agreate care sa defineasca orice viitor acord de pace. Summitul elvetian a fost conceput initial ca un prim pas catre acest obiectiv.

Diplomatii care organizeaza conferinta au redus ambitiile acesteia pentru a se concentra pe un set restrans de obiective, cum ar fi securitatea nucleara si schimburile de prizonieri, intr-un efort de a largi gama de participanti.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

O oră ago

Danemarca vrea sa ridice bariere in calea „flotei fantoma” de petroliere rusesti care trec prin stramtorile daneze spre Marea Baltica. Anuntul guvernului de la Copenhaga

Danemarca ia in considerare modalitati de a limita trecerea vechilor petroliere care transporta petrol rusesc…

2 ore ago

Netanyahu a anuntat dizolvarea cabinetului de razboi: „Am luat decizii care nu au fost intotdeauna acceptate de esalonul militar”

Premierul israelian a anuntat dizolvarea cabinetului de razboi care a fost infiintat in regim de…

43 de minute ago

Noua super-drona maritima a Ucrainei, poate sa transporte 150 kg de explozibili si este dotata cu sistemul Starlink

Noua drona maritima ucraineana Stalker 5.0, care poate atinge o viteza de peste 75 km/h,…

3 ore ago